ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται ξανά η Ζάκυνθος: Εκκενώνονται χωριά - Τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι (pics+vid)

Καίγεται ξανά η Ζάκυνθος: Εκκενώνονται χωριά - Τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι (pics+vid)

Οι φλόγες ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μέτρα - Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στο νησί - Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου κατακαίει ότι βρει μπροστά της - Στη μάχη της κατάσβεσης και ο στρατός - Συγκλονιστικές εικόνες

Πύρινη κόλαση σε Αναφωνήτρια, Βολίμες, Πόρτο Βρώμη και όρος Σκοπό

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη πυρκαγιά στην βόρεια Ζάκυνθο, η οποία ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Στην περιοχή μαίνονται τέσσερα πύρινα μέτωπα, σε Αναφωνήτρια, Βολίμες, Πόρτο Βρώμη και όρος Σκοπό.

Στην Αναφωνήτρια έχουν καεί σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια. Μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους δίνουν οι πυροσβέστες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς το χωριό Μαριές που είναι πολύ κοντά.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και αργά τη νύχτα αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Κάηκαν σπίτια στην Αναφωνήτρια

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, κατεστράφη ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Σύμφωνα με το imerazante.gr οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια ενώ «αγκάλιασαν» και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας το οποίο σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η εντολή για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς μίλησε για σχέδιο εμπρησμού επικαλούμενος τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα. «Δεν είναι δυνατόν να μην πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού όταν ξεσπούν ταυτόχρονα. Σαφώς, το μυαλό μας εκεί θα πάει», είπε στον ΑΝΤ1.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του ΑΝΤ1!

Στέλνουν 20 πυροσβεστικά, Στρατό και ελικόπτερα

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχνεται και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ το πρωί θα φτάσει στο νησί και ελικόπτερο Σινούκ για να πραγματοποιήσει ρίψεις από αέρος.

Παράλληλα στέλνονται εκτάκτως με ειδικά δρομολόγια 20 πυροσβεστικά οχήματα με σχεδόν 60 πυροσβέστες καθώς και ερπυστριοφόρα.

Θρίλερ με τουρίστες στο Πόρτο Βρώμη

Σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Φωτιά στο Ασβεστοχώρι

Πυρκαγιά ξέσπασε, στα Ιωάννινα στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου σε δασική έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 1 Πετζετέλ και ένα Canadair.

GIANNENA1

Σημειώνεται ότι οι ισχυροί άνμεοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

Σε εξέλιξη πυρκαγιές στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας - Σε ύφεση στην Αχαΐα

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να καίει δασώδεις εκτάσεις, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να ελέγξουν την φωτιά, βοηθούμενες και από εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί

Στο μεταξύ σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές σε Άγιο Νικόλα Σπάτων και Σανταμέρι Αχαΐας, όπου επίγεια μέσα και πεζοπόρα τμήματα προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις