ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Βιβλική η καταστροφή στη Ζάκυνθο - Ποια η εικόνα της πυρκαγιάς σήμερα (pics)

Φωτιά ΤΩΡΑ: Βιβλική η καταστροφή στη Ζάκυνθο - Ποια η εικόνα της πυρκαγιάς σήμερα (pics)

Φωτιά Ζάκυνθος: Σε ύφεση βρίσκεται η νέα μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο (26/08) - Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφή - Ποια η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Δευτέρα στο νησί

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΡΙΕΣ - ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη παραμένει στο νησί της Ζακύνθου καθώς η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη με τις φλόγες να καταστρέφουν με μανία ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

zakinthos4

Το πρωινό της Δευτέρας (28/08) η εικόνα της φωτιάς είναι σαφώς καλύτερη σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το νησί καθώς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, έκανε λόγο για ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες.

zakinthos6

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Καπάκης και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως βρίσκονται ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας.

zakinthos2

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσαχθεί ένας ύποπτος ο οποίος και ανακρίνεται. Υπενθυμίζεται ότι επίδοξοι εμπρηστές, είχαν εντοπιστεί από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής κοντά στο χωριό Μαριές, το μεσημέρι της Κυριακής να προσπαθούν να ανάψουν φωτιά, ωστόσο όταν κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί τράπηκαν σε φυγή.

Σήμερα, Δευτέρα, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους του χωριού Μαριές αλλά και περιμετρικά, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν, προστατεύοντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές, αναφέρει το imerazante.gr.

zakinthos3

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων από το αρμόδιο υπουργείο, στην περιοχή επιχειρούν 5 αεροπλάνα Καναντέρ, 4 ελικόπτερα, 3 μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι εντείνονται υποψίες για εμπρησμούς, καθώς ενώ η φωτιά είχε αναχαιτιστεί βόρεια του χωριού Μαριές, ξαφνικά υπήρξαν τρεις εστίες ανατολικά χωρίς να υπάρχει εκεί, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πρόβλημα.

zakinthos1

Χθες η φωτιά είχε μπει μέσα στο χωριό Μαριές και οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες, ευτυχώς όμως χωρίς σοβαρές απώλειες όπως σημειώνει το imerazante, αφού καταστράφηκαν μόνο μη κατοικίσιμα κτίσματα, παλιές αποθήκες και αγροικίες.

zakinthos8

Οι νέες εστίες, το βράδυ της Κυριακής (27/08) ήταν τρεις και εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση ανατολικά του χωριού σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, αργά τη νύχτα η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Αντιμέτωπες με τη φωτιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, βλέποντας ότι το δάσος που περιτριγυρίζει το χωρίο δεν είναι δυνατό να σωθεί, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα στο χωριό και να περιμένουν στις αυλές των σπιτιών για να τα προστατέψουν, ενώ λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά συνέχιζαν να καίγονται δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

Νωρίς το πρωί η φωτιά έκαιγε πευκοδάσος.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν μέχρι στιγμής σήμερα υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων, με τους ανέμους να έχουν πέσει στην περιοχή, πρώτο μέλημά τους τώρα είναι να ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα όπου αυτά υπάρχουν ώστε να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις, μέχρι το μεσημέρι όταν και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, τα μποφόρ θα ανέβουν.

Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του καιρού

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση και ελικόπτερα και αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις.

zakinthos7

Η εν λόγω φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο 26 Αυγούστου, από το χωριό Αναφωνήτρια και άμεσα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας κατοικίες και προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

zakinthos5

Από τις φλόγες κάηκε ολοσχερώς ένα παλιό σπίτι, όπου διέμενε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μία ταβέρνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τον τελευταίο μήνα έχουν εκδηλωθεί στη Ζάκυνθο περίπου 80 πυρκαγιές.

Συγκλονιστική εικόνα από τη φωτιά στη Ζάκυνθο όπως φαίνεται από το διάστημα

Την ίδια στιγμή θλίψη προκαλεί η φωτογραφία από τον δορυφόρο Aqua της NASA που καταγράφει την εικόνα του νησιού από το διάστημα το Σάββατο 26 Αυγούστου, όταν μαίνονταν τα μέτωπα στις Μαριές.

doryforos zakynthos 2

Σχετικές ειδήσεις