ΕΛΛΑΔΑ

«Το αυτόφωρο για φοροδιαφυγή είναι αντισυνταγματικό»

«Το αυτόφωρο για φοροδιαφυγή είναι αντισυνταγματικό»
Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών...

Aντισυνταγματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, τη νέα ρύθμιση του Ν. 3943/2022 που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η πρόσφατη εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή, για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, γεννά «εύλογες απορίες και ερωτηματικά, καθώς μεταφέρουν πλέον την προβληματική του ζητήματος από το επίπεδο της νομιμότητας σε αυτό της σκοπιμότητας».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν μπορεί παρά να εκφράσει τον έντονο θεσμικό προβληματισμό του για την αντίθετη προς θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου διεύρυνση της έννοιας του "αυτοφώρου", όπως η τελευταία διαμορφώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 3943/2011».

«Η εφεξής θεώρηση ως χρόνου τέλεσης των αδικημάτων φοροδιαφυγής του χρονικού διαστήματος από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος έως τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της -κατά περίπτωση προβλεπόμενης- προθεσμίας παραγραφής έχει ως αποτέλεσμα όλα συλλήβδην τα εγκλήματα που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 2523/1997 να θεωρούνται διαρκή και, κατά συνέπεια, αυτόφωρα» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και προσθέτει ότι η θεώρηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος.

Άλλωστε, και στην εγκύκλιο του κ. Παντελή, επισημαίνονται «οι θεωρητικές αντιρρήσεις στην προπεριγραφείσα νομοθετική παρέμβαση και προφανώς, ως δείγμα αδυναμίας ανάπτυξης πειστικού αντιλόγου, αναφέρεται ρητά ότι το ζήτημα «θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια» τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Εντούτοις, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, θεωρείται αποδεκτή, κατά το συντάκτη της εγκυκλίου, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας «σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής, χαρακτηρισμών γενικών και αόριστων που προσβάλλουν κατάφωρα την αρχή της ασφάλειας δικαίου».