ΕΛΛΑΔΑ

Σε 48ωρη απεργία οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δομές ασύλου

Σε 48ωρη απεργία οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δομές ασύλου

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν, σήμερα (6/9) και αύριο (7/9) οι περίπου 300 συμβασιούχοι που εργάζονται στις δομές της υπηρεσίας ασύλου σε όλη τη χώρα, καθώς παραμένουν απλήρωτοι ως και τρεις μήνες.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο διαβεβαίωσε, πως χτες υπεγράφη από τον γγ του υπουργείου Οικονομίας Παναγιώτη Κορκολή η εκταμίευση του ποσού για την πληρωμή τους και σήμερα θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια», οπότε άμεσα θα κατατεθούν τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, η καθυστέρηση στις πληρωμές οφείλεται σε τεχνική δυσκολία, καθότι τα χρήματα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι από τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά τους, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου ανέφεραν ότι «καλώς να καταβληθούν οι μισθοί, αν και αυτό το ακούμε από τον Ιούλιο. Συνεχίζουμε, όπως και να έχει την κινητοποίηση, καθότι διεκδικούμε και άλλα ζητήματα. Επίσης, η ομαλοποίηση της μισθοδοσίας δεν θα επιτευχθεί. Κάθε φορά αυτό γίνεται, πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να επισπευσθεί η διαδικασία».

Ανάμεσα στα αιτήματά τους, είναι να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς και η μονιμοποίησή τους καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως υποστηρίζουν, εφόσον, ανεξάρτητα αν υπάρχουν αυξομειώσεις, οι μεταναστευτικές ροές δεν σταματούν. Οι ίδιοι ανέφεραν πως ζουν με δανεικά, ενώ οι περισσότεροι μένουν μακριά από τα σπίτια τους, στην παραμεθόριο, από τον Έβρο μέχρι τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Ρόδο.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για προβλήματα στη λειτουργία των hot spot και αναφέρουν ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που επιβαρύνουν τόσο τους εργαζομένους, όσο και τους πρόσφυγες που αιτούντες άσυλο. Για παράδειγμα, ζητήματα υπάρχουν με την υδροδότηση, όταν για ώρες μέσα στην ημέρα μένουν οι δομές χωρίς νερό, καθώς και με την πυρασφάλεια.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου παραδέχονται πως υπάρχουν όντως πολλά προβλήματα στα hot spot, σημειώνοντας: «Κάποια από αυτά τα αναφέρουν και οι εργαζόμενοι, υπάρχουν κι άλλα, προσπαθούμε συνέχεια, τα έχουμε περιγράψει κι εμείς. Ήδη δρομολογείται σε κάποια μέρη τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου να βρίσκονται εκτός των hot spot».

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ., με αίτημα την άμεση διευθέτηση των αιτημάτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις