ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνες εξελίξεις: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στην Πειραϊκή - Φωτογραφίες ντοκουμέντο

Επικίνδυνες εξελίξεις: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στην Πειραϊκή - Φωτογραφίες ντοκουμέντο

Ασύλληπτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ τα ξημερώματα της Κυριακής με 2.750 τόνους καύσιμα.Πλέον η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει φτάσει μόνο στις ακτές της Σαλαμίνας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους κατοίκους του νησιού, αλλά όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες ντοκουμέντο τουnewsbomb.gr η πετρελαιοκηλίδα έφτασε πλέον στην Πειραϊκή στην ακτή Θεμιστοκλέους.

Ήδη στο σημείο έχουν φτάσει σκάφη του Λιμενικού σώματος, αλλά χωρίς προς το παρόν να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μάλιστα, ήδη στην Πειραϊκή υπάρχει έντονη δυσοσμία από την πετρελαιοκηλίδα που κινείται απειλητικά, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους ακόμα και για επέκτασή της μέχρι το Φάληρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

AKTI10

Σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος η μεταφορά της συγκεκριμένης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία και αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

akti20

Να σημειωθεί ότι στο σημείο έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα, ενώ η όλη επιχείρηση επιτηρείται από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος. Για το θέμα ενημερώθηκε ήδη από την ηγεσία του λιμενικού σώματος ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

BINTEO NTOKOYMENΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης έχει κατατεθεί σχέδιο απάντλησης καυσίμων στη Λιμενική Αρχή Πειραιά, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στη Σαλαμίνα

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού φωτογραφίζουν τις μαύρες ακτές της Σαλαμίνας και όλοι μιλούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ εκφράζουν τους φόβους τους για τις μετέπειτα επιπτώσεις. «Ο κόσμος της Σαλαμίνας είναι αγανακτισμένος από όλη αυτή την υποβάθμιση που δέχεται το νησί μας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Γρηγόρης Αργυρός, δημότης Σαλαμίνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων του νησιού, ο οποίος καταγγέλλει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

«Η ρύπανση θα φέρει το νησί 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα» συνεχίζει ο κ. Αργυρός και διερωτάται γιατί έπρεπε να φτάσει πρώτα το μαζούτ στις ακτές για να καθαριστούν. «Δεν δεχόμαστε πλέον άλλη υποβάθμιση του νησιού» τονίζει ο κ. Αργυρός, ενώ αναφέρει ότι οι κάτοικοι πρόκειται πολύ άμεσα να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων και η οσμή από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα είναι αρκετά έντονη. Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε ένα «μαύρο καμβά», ενώ αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια από τα ιδιωτικά συνεργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που δημιουργήθηκε κατά μήκος του 1,5 χιλιομέτρου της πληγείσας περιοχής. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Σαλαμίνα μας», ανέφεραν οι εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Όμως, πέρα από την οικολογική καταστροφή, πολλά μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται κοντά στις συγκεκριμένες ακτές, πρόκειται να υποστούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα, αφού ήδη τα περισσότερα παραμένουν κλειστά μετά το συμβάν.

«Ευτυχώς που το ατύχημα συνέβη στην εκπνοή του καλοκαιριού», αναφέρουν οι πλέον αισιόδοξοι, που παραμένουν στα μαγαζιά τους.

«Η περιοχή έχει νεκρώσει» είχε αναφέρει το πρωί σε δηλώσεις της η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τονίζοντας πως οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής και την περιοχή την ίδια.

Σχετικές ειδήσεις