ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια και χημικά στην πορεία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Επεισόδια και χημικά στην πορεία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Πορεία για τατέσσεραχρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Επεισόδια και χημικά μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών - Συναυλία στην Δραπετσώνα

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (18/9) από το Κερατσίνι η πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, καθώς σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του.

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αλλά και αντιρατσιστικά σωματεία είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου είχε δολοφονηθεί, από όπου και ξεκίνησε η πορεία.

Επεισόδια και χημικά

Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, αυτή «έσπασε» σε δύο σημεία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν άτομα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών και εκείνοι απάντησαν με χημικά.

Αποτελέσμα των επεισοδίων ήταν να σπάσουν οι τζαμαρίες από το Δημαρχείο και το Ληξιαρχείο Κερατσινίου.

Στη συνέχεια τα άτομα από το μπλοκ αποχώρησαν από το σημείο.

Οικογένεια Φύσσα: Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα

Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν φορείς, σωματεία, αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς, πέρασε από τις γειτονιές του Κερατσινίου, και κατευθύνθηκε προς το Καστράκι Δραπετσώνας, έναντι από την πύλη Ε2 του πειραϊκού λιμανιού, όπου στις 8 μ.μ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Πώς ανέχεσαι να ζεις μαζί τους;», με ελεύθερη είσοδο.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί» οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία του αδικοχαμένου 34χρονου τον Σεπτέμβριο του 2013 και καταδικάζουν όσες φασιστικές συμπεριφορές έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόντες στη συγκέντρωση είναι και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Φύσσα με την διοργάνωση της συναυλίας «θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος».

Σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ΄ ομολογίαν δράστης Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται για τον Παύλο Φύσσα «μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική απάντηση της κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν φοβάται τον φασισμό».

Ανάλογη εκδήλωση και στο Ρέθυμνο

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου χαρακτηρίζει αυτήν τη δολοφονία ως φυσική συνέχεια μίας μεγάλης σειράς επιθέσεων των νεοναζί απέναντι σε ανυπεράσπιστους μετανάστες, αλλά και σε όσους Έλληνες θεωρούν διαφορετικούς.

«Στόχος αυτού του εγκλήματος ήταν, στο ήδη βεβαρημένο κλίμα ανέχειας και ανασφάλειας που ζούμε, να τρομοκρατήσουν τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νεολαίο που δεν σκύβει το κεφάλι και αγωνίζεται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. Την πολιτική των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας, των χιλιάδων αυτοκτονιών. Τις πολιτικές που διαλύουν και υποβαθμίζουν τις ζωές μας» αναφέρει η ΕΛΜΕ.

Επίσης, προτρέπει όλους τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν την ιστορική αλήθεια και τον ρόλο του φασισμού στους μαθητές τους: «Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να διδάξουμε την ιστορική αλήθεια στους μαθητές μας, να τους ενημερώσουμε για τον ρόλο του φασισμού, να καλλιεργήσουμε την κριτική τους σκέψη, να τους εμφυσήσουμε ιδανικά, αξίες και ιδέες που θα τους κάνουν σκεπτόμενους πολίτες και όχι εύκολα θύματα των λαοπλάνων δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Διεκδικούμε, λοιπόν, ένα σχολείο που θα οδηγεί τους νέους ανθρώπους μακριά από ρατσιστικές και μισαλλόδοξες ιδέες και θα τους εκπαιδεύει στην πραγματική δημοκρατία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη… Είναι επιτακτική η ανάγκη, λοιπόν, ο φασισμός να καταπολεμηθεί σε όλες τις μορφές του».

Σχετικές ειδήσεις