ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Χαλκιδική: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, κατέκαψε περίπου 1.500 - 2.000 στρέμματα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Δεν εφησυχάζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία κι έχει διατηρήσει 15 υδροφόρα οχήματά της, στην περιοχή Μόλα Καλύβα τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στην Κασσάνδρα.

Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προχώρησαν στην αποκάθαρση και σε έλεγχο του χώρου από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα, ενώ διενεργείται προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Χαλκιδικής και μέλος του συντονιστικού πολιτικής προστασίας, Στέλιο Βαλιάνο, η φωτιά έκαψε περίπου 1.200 στρέμματα σε ορθή προβολή ή 1.500 – 2.000 στρέμματα πραγματικής επιφάνειας.

«Έχει καεί όλο το ορεινό κομμάτι του οικισμού Μόλα Καλύβα έως την κορυφογραμμή. Κινδύνεψαν πολλές κατοικίες. Οι φλόγες είχαν τυλίξει τα σπίτια και τις αυλές. Λόγω της άμεσης επέμβασης των υπηρεσιών και ιδιαίτερα της πυροσβεστικής σώθηκαν οι περιουσίες», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Βαλιάνος. Ο περιφερειακός σύμβουλος πρότεινε συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Κασσάνδρας και του αρμόδιου δασαρχείου, ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα ενόψει του χειμώνα, υπογραμμίζοντας πως η περιοχή θα πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας και τα βρόχινα νερά είναι πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Εξοχικές κατοικίες και το οδικό κύκλωμα της περιοχής θα κινδυνεύσουν, λόγω και του επικλινούς γεωργικού ανάγλυφου. Εάν τρέξει το νερό ανεξέλεγκτα, το κακό που θα υποστούμε τον χειμώνα θα είναι χειρότερο από αυτό της πυρκαγιάς», τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς - 46 νέες αγροτοδασικές φωτιές

Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Χανίων.

Παράλληλα, υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Έβρου, Καβάλας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου, καθώς και τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η κατάσταση στις υπόλοιπες έχει ως εξής: Οριοθετημένη, χωρίς ενεργό μέτωπο, είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αιγείρα, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις