Φεστιβάλ ΑegeanDocs 5: «Ζήσε. Νοιώσε. Απόλαυσέ το!», στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου

Newsroom Newsroom

Φεστιβάλ ΑegeanDocs 5: «Ζήσε. Νοιώσε. Απόλαυσέ το!», στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου

Σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, μια γιορτή πολιτισμού και ένα φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου διαμορφώνεται το AegeanDocs 5, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τη Χίο τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες.

Το σύνθημα του 5ου Φεστιβάλ προϊδεάζει για το περιεχόμενο της φωτεινής διοργάνωσης «Ζήσε. Νοιώσε. Απόλαυσέ το». Εβδομήντα ταινίες σε πρώτη προβολή στο κοινό του Φεστιβάλ, 48 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα και 20 ταινίες μικρού μήκους σε παγκόσμια πρεμιέρα συνθέτουν τη συλλογή του AegeanDocs 5, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 6 Οκτωβρίου. Αναλυτικά οι ταινίες και το πρόγραμμα προβολών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και στο Facebook στην σελίδα-κοινότητα AegeanDocs.

Αναλογικά με την αύξηση του αριθμού των ταινιών αυξήθηκαν και οι αίθουσες προβολών, που περιμένουν τους θεατές του Φεστιβάλ. Επτά αίθουσες στη Λέσβο: Δημοτικό Θέατρο, Σινεμά Αρίων, Αμφιθέατρο Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θεατράκι Χρυσομαλλούσας, Εργατική Λέσχη Λέσβου και Μουσειο Βιομηχανικής Ελαιουργίας (Αγία Παρασκέυή) και Λέσχη Βενιαμίν ο Λέσβιος (Πλωμλάρι). Κι ακόμα τρείς στη Χίο, δύο στη Σάμο, και από μια αίθουσα στα υπόλοιπα νησιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Εντυπωσιακά αυξημένη είναι η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Με 42 καλεσμένους (12 δημιουργοί από το εξωτερικό και 30 από την Ελλάδα) έρχονται στο Φεστιβάλ για να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους. Το AegeanDocs 5 συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Αιγαίου- και το δήμο Λέσβου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Οι 70 ταινίες είναι οργανωμένες σε 6 μεγάλα Αφιερώματα:
* 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Με καλεσμένους τους Φώτο Λαμπρινό, Η Μεγάλη Ουτοπία, (Ουκρανία, Ελλάδα), Polya Moshenska Tsvetayeva & Mayakovsky (Streets) -, (Ουκρανία, Ελλάδα), - Mina Mileva και Vesela Kazakov Τhe Beast is still alive, (Βουλγαρία).
* Μεγάλο αφιέρωμα στην Εκπαίδευση, με δέκα ελληνικές και ξένες ταινίες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
* Δικαιώματα των Γυναικών, με πέντε ταινίες
* Μνήμη-Ιστορία, με δέκα ταινίες
* Αθλητισμός, με πέντε ταινίες
* Home New Home -Αφιέρωμα στο προσφυγικό με 20 ταινίες, που δημιούργησαν πρόσφυγες, μετανάστες και εθελοντές κινηματογραφιστές σε έξη περιοχές Λέσβος, Αττική, Σμύρνη (Τουρκία), Αμάν (Ιορδανία), Τύρος (Λίβανος), Ραμάλα-Γάζα (Παλαιστίνη). Αυθεντικές μαρτυρίες και δημιουργίες από τα εργαστήρια ντοκιμαντέρ του StoryDoc. Τα εργαστήρια με την υποστήριξη του Anna Lindh Foundation, Goethe Institut και των δήμων Λέσβου και Αθήνας. Η εκπαίδευση προσφύγων στη Λέσβο και στην Αθήνα έγινε χάρη σε δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη Λέσβο συνεχίστηκε για 4η χρονιά η λειτουργία της σχολής ντοκιμαντέρ «Φτιάξε τη Δική σου Ταινία» με την υποστήριξη του δήμου Λέσβου. Στην Αττική το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνίας για το προσφυγικό.

Κεντρική παρουσιάστρια- συντονίστρια των συζητήσεων του AegeanDocs- 5 η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σκηνοθέτις Λενιώ Μυριβήλη, η οποία θα βρίσκεται με τους καλεσμένους στο Δημοτικό Θέατρο Λέσβου και οι συζητήσεις θα μεταδίδονται ζωντανά σε όλες τις αίθουσες στα 11 νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved