ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στα Αστέρια Γλυφάδας

Το ΣτΕ ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στα Αστέρια Γλυφάδας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επέτρεψε τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στα Αστέρια Γλυφάδας, ενώ παράλληλα κρίθηκαν νόμιμες όλες οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 6 κάτοικοι της Γλυφάδας και ζητούσαν να ακυρωθεί: α) η από 5.5.2016 υπουργική απόφαση με την οποία διαπιστώθηκε η νομιμότητα του συνόλου των τουριστικών εγκαταστάσεων εμβαδού 21.379 τ.μ. στα Αστέρια Γλυφάδας και β) η από 12.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα της γενικής διεύθυνσης αποκεντρωμένη διοίκησης με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο υπάρχον εν λόγω τουριστικό συγκρότημα και εκσυγχρονίστηκε η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 400 κλινών, η οποία είναι μισθωμένη στην εταιρεία «Ναυσικά».

Το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2456/2017 απόφασή του απέρριψε την αίτηση και όλους τους ισχυρισμούς των 6 κατοίκων της Γλυφάδας, κρίνοντας ότι οι επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις δεν προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε προσκρούει στη δασική νομοθεσία (νόμος 998/1977). Και αυτό γιατί τόσο το Σύνταγμα όσο ο Δασικός Κώδικας «επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις επεμβάσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων τουριστικού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν ήδη κατασκευαστεί, ανεξάρτητα εάν είναι χωρίς άδεια» (αυθαίρετες).

Επίσης, υπορράφθηκε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι με το άρθρο 52 του νόμου 4284/2014 νομιμοποιούνται ανύπαρκτες επεκτάσεις κτιρίων και πραγματοποιούνται εικονικές αλλαγές χρήσεων ορισμένων κτιρίων οι οποίες δεν υπήρχαν στις προσβαλλόμενες αποφάσεις.