ΕΛΛΑΔΑ

Βολές ΔΣΑ κατά Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τρόικα

Βολές ΔΣΑ κατά Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τρόικα
Σε… τροχιά σύγκρουσης κινούνται ΔΣΑ και υπουργείο Δικαιοσύνης...

Σε… τροχιά σύγκρουσης κινούνται ΔΣΑ και υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόικας στα δικαστήρια, αλλά και την υπό εξέταση μεταφορά ορισμένης δικαστηριακής ύλης (έκδοση συναινετικών διαζυγίων κ.α) στους συμβολαιογράφους.

Οι δικηγόροι καλούν το υπουργείο «να απέχει των επιταγών κάθε Τρόικας τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο» και από την άλλη το υπουργείο καλεί τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης να «μην υποκύψουν σε συντεχνιακές λογικές» αλλά «να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αρνησιδικίας τα οποία και οι ίδιοι καταγγέλλουν».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ουσιαστικά πραξικοπηματική την παρουσία των εκπροσώπων της Τρόικας στα δικαστήρια καθώς ήρθαν σε επαφή με επίσημα στοιχεία του κράτους, καταγγέλλοντας τη στάση τόσο του υπουργείου όσο και της Ένωσης Δικαστών.

Στους τελευταίους επιτίθεται με τη φράση «ίσως λόγω ανταλλάγματος για την προφανή εξαίρεση τους από το ενιαίο μισθολόγιο».

Για την Τρόικα

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «... είναι εξόχως λυπηρό το γεγονός της απόπειρας εξωθεσμικής νομιμοποίησης της Τρόικας και των συνοδοιπόρων της δια της συνδιαλλαγής τους με τους Δικαστικούς Λειτουργούς και τις Ενώσεις τους ,παρά την άρνηση των δικηγορικών συλλόγων να παίξουν αυτόν τον ρόλο κατά την περίοδο των προκλήσεων - προσκλήσεων του Μαΐου 2011. Η συνέχεια της προσπάθειας αυτής που άγει στην καταπάτηση του Συντάγματος και τον εξοβελισμό των δικηγόρων από συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, οδηγώντας στην υποτέλεια και στον εξανδραποδισμό του ελεύθερου φρονήματος του Έλληνα Δικαστή, θεμέλιο της λειτουργίας της Δημοκρατίας, ως φορέως μιας των 3 εξουσιών - πυλώνων της, θα μας βρει αντιμέτωπους μαζί με σύσσωμο τον ελληνικό λαό και με επίκληση στο μέλλον ακόμα και του άρθρου 120 του Συντάγματος με κάθε νόμιμο μέσο».

Για τη μεταφορά ύλης στους συμβολαιογράφους

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με δεύτερη ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τις πληροφορίες για μεταφορά της δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους «ευθεία βολή κατά του Έλληνα Δικηγόρου, ως μέσου επίλυσης των χρονίων προβλημάτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης που πρέπει να έχει ένα όριο και ένα τέλος. Η μεταφορά Δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους σε αντάλλαγμα ίσως για το άνοιγμα του δικού τους επαγγέλματος εν πρώτοις σημειώνουμε ότι αντιστρατεύεται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, φαλκιδεύοντας το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για προσφυγή στην Δικαιοσύνη και προαναγγέλλοντας έτσι την “ιδιωτικοποίησή” της...»

Η απάντηση του υπουργείου

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των φορέων τίθενται όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη αλλά και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης που είναι διαρκής απαίτηση των ελλήνων πολιτών. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο των συζητήσεων κλήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος να υποβάλει τις προτάσεις του κλάδου, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, για τη λήψη μέτρων επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.

«Είναι αυτονόητο ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και φυσικά με την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων» επισημαίνει το υπουργείο και «επαναλαμβάνει την πρόσκληση όπως ο κλάδος των δικηγόρων, δια των εκπροσώπων τους, ανταποκριθεί με την ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση αποφάσεων για τη λήψη μέτρων που θα ικανοποιούν το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης».