ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό πένθος για τα θύματα της κακοκαιρίας - Δραματικές εικόνες καταστροφής στη Δ. Αττική (pics)

Εθνικό πένθος για τα θύματα της κακοκαιρίας - Δραματικές εικόνες καταστροφής στη Δ. Αττική (pics)

Πλημμύρες Αττική | Ειδήσεις:Τραγικός είναι ο απολογισμός από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το πρωί της Τετάρτης (15/11) τις περιοχές της Νέας Περάμου, των Μεγάρων, της Μαγούλας και της Μάνδρας Αττικής.

Δεκαέξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και 21 μεταφέρθηκαν με τραύματα στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Οι εννέα από τους τραυματίες έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 (επτά γυναίκες και πέντε άνδρες) κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας.

Από τους 15 νεκρούς, οι επτά είχαν αναγνωριστεί μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/11). Νωρίς το πρωί ένας άνδρας, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στη Νέα Πέραμο εντοπίστηκε νεκρός αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 16.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός, τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών, υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθεί ακόμα και στα επόμενα λεπτά, γιατί σύμφωνα με ενημέρωση, τόσο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι το «Θριάσιο» Νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας του, προκειμένου να διαχειριστεί αποκλειστικά αυτό τους τραυματίες και τους νεκρούς που διακομίσθηκαν εκεί απ' τις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως του μέσου διακομιδής τους.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τους νεκρούς

  • Νεκρός εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα Αττικής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής, στους 14. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.
  • Νεκροί είναι ακόμη ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.
  • Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τα δυο θύματα της θεομηνείας που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου.
  • Μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στη Μάνδρα Αττικής που έπληξε την περιοχή. Λίγο αργότερα η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι νεκρός, από τη θεομηνία, είναι ακόμη ένας άνθρωπος και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος άντρας.
  • Σύμφωνα με την πυροσβεστική, νεκρός είναι κι ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.
  • Νεκρός εντοπίστηκε επίσης ένας άνδρας, που βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι της Μάνδρας, και μία γυναίκα 95 ετών, η οποία ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα.
  • Νεκροί είναι ακόμη ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.
  • Νεκρός ο άνδρας που είχε χαθεί στη Νέα Πέραμο.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, εκτός από τη Μάνδρα στη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους.

Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπάρχουν και άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως αγνοοούμενοι και γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί, εαν έχουν πέσει θύματα της κακοκαιρίας ή έχουν καταφύγει κάπου.

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές δεν έχουν νερό και ρεύμα.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική έχει λάβει από χθες 660 κλήσεις για βοήθεια, ενώ στο σημείο συνδράμουν 150 Πυροσβέστες με 56 οχήματα.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πολλοί είναι οι κάτοικοι στη Μάνδρα της Αττικής που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τους ορμητικούς χειμάρρους καθώς αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν.

Παράλληλα πολλοί είναι αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους από το πέρασμα των χειμάρρων μέσα από τα σπίτια τους και προσπαθούν πλέον να διασώσουν ότι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ) η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της.

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Δείτε το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στις πληγείσες περιοχές

Ποια σημεία του εθνικού δικτύου στην Δυτική Αττική παραμένουν κλειστά

Κλειστοί παραμένουν οι βασικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, στους οποίους είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της θεομηνίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση απο την Αστυνομία, διακεκομμένη παραμένει η κυκλοφορία:

  • Στο 39ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ν. Πέραμο.
  • Στο 35ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στη Ν. Πέραμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Στον κόμβο διυλιστηρίων προς Ν. Πέραμο.
  • Στον κόμβο Μάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.

Αυτά τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη (16/11) για δεύτερη μέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα δεν θα λειτουργήσουν την σήμερα, 20 σχολεία του δήμου της Αθήνας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων λόγω των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων, θέτοντας σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό του. Στο πλαίσιο αυτών, προληπτικά, για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν αύριο είκοσι σχολεία, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής δημοτικά σχολεία της Αθήνας:

105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ο, 162ο και 58ο.

Επίσης, δε θα λειτουργήσουν, το μουσικό γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και το 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο γυμνάσιο, το 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο γυμνάσιο.

Σχετικές ειδήσεις