ΕΛΛΑΔΑ

Ο άνθρωπος στο «Επίκεντρο» της Actionaid!

Ο άνθρωπος στο «Επίκεντρο» της Actionaid!

Στον αριθμό 93 της οδού Πέτρας στην γειτονιά του Κολωνού, σε ένα τετραώροφο κτήριο στεγάζεται το Επίκεντρο, το Κέντρο Ενδυνάμωσης της Actionaid, ένας χώρος συνάντησης και μάθησης που βάζει ΠΑΝΤΑ στο «επίκεντρο» τον άνθρωπο.

ΤΟ NEWSBOMB.GR ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ACTIONAID

Το Newsbomb.gr επισκέφτηκε το «Επίκεντρο», που σε μόλις 6 μήνες λειτουργίας κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς του Κολωνού, μιας περιοχής που μαστίζεται από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

«Ακούμε και ενσωματώνουμε τις ανάγκες των ανθρώπων που μας επισκέπτονται, αυτό που θέλουμε είναι το «Επίκεντρο» να γίνει το επίκεντρο της περιοχής του Κολωνού», τονίζει η Ελένη Χατζηιωάννου, διευθύντρια του Επίκεντρου, η οποία μάς ξενάγησε στους χώρους του νέου πολυχώρου δράσης και αλλαγής της Actionaid, που ως στόχο του έχει την ενδυνάμωση και την επίλυση προβλημάτων που βιώνουν οι κάτοικοι της Αθηνας. Και τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ότι σε αυτούς τους πρώτους μήνες λειτουργίας, το «Επίκεντρο» μέσα από τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων ανθρώπων, τόσο ενηλίκων όσο και ανηλίκων. Ήδη από τον Μάιο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.080 ατομικές συνεδρίες, ενώ περισσότερα από 318 παιδιά συμμετέχουν σε ένα από τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

eleni chatziioannou

Όπως τονίζει η κυρία Χατζηιωάννου στο «Επίκεντρο» δεν κάνουν φιλανθρωπία, άλλωστε η φιλοσοφία του έργου τους στηρίζεται στην ενδυνάμωση που θα φέρει μόνιμες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, μέσω προγραμμάτων και καινοτόμων υπηρεσιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες του Επίκεντρου

Όλα τα προγράμματα παρέχονται εντελώς δωρεάν και απευθύνονται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε εφήβους και παιδιά. Στα προγράμματα του Επίκεντρου οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν συμβουλές και να λάβουν ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς και υπηρεσίες νομικής και λογιστικής/χρηματοοικονομικής υποστήριξης.

Επίσης, προσφέρονται για τους ανέργους πρωτοποριακές υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας και συμβουλευτικής. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 84% των ανθρώπων που έχουν έρθει στο Επίκεντρο είναι άνεργοι, ενώ το 75% έχουν από μηδενικό έως και 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Στον πολυχώρο της Οδού Πέτρας οι άνεργοι θα πάρουν όλα εκείνα τα εφόδια, που θα τους είναι χρήσιμα στην αναζήτηση εργασίας, ενώ όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr η κυρία Χατζηιωάννου, ήδη 4 άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο Επίκεντρο έχουν βρει δουλειά.

AC171017 1309a

Επόμενος στόχος, μάλιστα, είναι να προσελκύσουν εργοδότες που θα προσφέρουν δουλειά στους συμμετέχοντες.

Πολλοί ήταν και εκείνοι που απευθύνθηκαν στον Επίκεντρο για ένα νομικό ζήτημα, αλλά βλέποντας από κοντά την προσπάθεια των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί αποφάσισαν να συμμετέχουν και σε άλλα προγράμματα. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως άνθρωποι που ήρθαν για να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, μας εμπιστεύτηκαν και γράφτηκαν σε κάποιο πρόγραμμα ενδυνάμωσης», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Χατζηιωάννου.

Οι επιλογές των παιδιών και των εφήβων στο Επίκεντρο είναι ακόμα περισσότερες, καθώς λειτουργούν 13 εργαστήρια που τους βοηθούν να ανακαλύψουν νέους κόσμους, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να εξελίξουν τα φυσικά ταλέντα τους. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Βοήθησε το έργο του Επίκεντρου - Γίνε φίλος της Actionaid

Εκτός από την οικονομική βοήθεια που προσφέρουν φορείς και ιδρύματα, μπορεί ο καθένας από εμάς να βοηθήσει με τον τρόπο του, το έργο της Actionaid και του Επίκεντρου! Με το πρόγραμμα «Γίνε Φίλος» της Actionaid στηρίζουμε με 11 ευρώ τον μήνα το Επίκεντρο προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα προγράμματα και τις υπηρεσίες!