Μεταφέρθηκαν πάνω από 31.000.000 ευρώ παράνομα μέσα σε 4 μέρες

Νewsbomb

Μεταφέρθηκαν πάνω από 31.000.000 ευρώ παράνομα μέσα σε 4 μέρες

Τα 31.000.000 ευρώ, φτάνουν τα χρηματικά ποσά που μετακινήθηκαν παράνομα μέσα σε τέσσερις μέρες, σε όλη την Ευρώπη, όπως διαπιστώνεται από την μεγάλης κλίμακας διεθνή αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από 20 έως 24 Νοεμβρίου 2017 και στην οποία συμμετείχαν οι αστυνομίες 24 ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με ειδικούς εμπειρογνώμονες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, (η οποία έχει σημαντικό ρόλο σε όλες τις διεθνείς επιχειρήσεις), ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς συνολικά, εντοπίστηκαν 766 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και συνελήφθησαν 159 άτομα.

Όπως έγινε γνωστό από την Ελληνική Αστυνομία, πάνω από το 90% των συναλλαγών που διαπιστώθηκαν κατά την επιχείρηση, συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, απάτες μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων δημοπρασιών και διακύβευση επιχειρησιακών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - business e-mail compromise-BEC) ενώ επιπρόσθετα, εντοπίστηκε η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin) στις συναλλαγές των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την υποστήριξη της επιχείρησης 257 τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation - EBF) και συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η τελευταία διεθνής επιχείρηση ήταν η τρίτη κατά σειρά. Οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει στις 2/3/2016 και 23/11/2016, οι οποίες είχαν επίσης μεγάλη επιτυχία.

Από ελληνικής πλευράς, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τις αρχές του έτους, εντόπισε 52 άτομα, που δραστηριοποιούνταν ή ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules).
Ενημέρωση και συμβουλές για τους μεταφορείς παράνομου χρήματος υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, (http://cyberalert.gr/money-mules), ενώ υπενθυμίζεται από την ΕΛ.ΑΣ ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις ή δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188.
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE.
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved