ΕΛΛΑΔΑ

Απλήρωτα κοινόχρηστα: Διαβάστε τι θα γίνει με όσους δεν πληρώνουν

Απλήρωτα κοινόχρηστα: Διαβάστε τι θα γίνει με όσους δεν πληρώνουν

Έξι στις δέκα πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα δεν έχουν προμηθευτεί μέχρι στιγμής πετρέλαιο εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών.

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο θέμα των απλήρωτων κοινοχρήστων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να επιλύονται από τον Οκτώβριο με υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Όλα δείχνουν πως, η νέα διαδικασία θα επιβαρύνει σε ένα μεγάλο κομμάτι όχι μόνο τους συνεπείς ενοίκους μιας πολυκατοικίας, αλλά και τον διαχειριστή. Αντίθετα, φαίνεται πως θα ευνοηθούν οι συστηματικά κακοπληρωτές. Και αυτό θα συμβεί διότι, η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει εφεξής και τα έξοδα της διαμεσολάβησης, δηλαδή τις αμοιβές του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για μία ώρα, αλλά η ελάχιστη αμοιβή του φτάνει τα 250 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή των δικηγόρων.

Τι θα συμβεί όμως εάν η μία πλευρά δεν προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης; Τότε ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό με το άλλο μέρος να δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας το σχετικό πρακτικό στην αγωγή. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ποινή ύψους 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ στο μέρος που δεν προσήλθε στη διαδικασία αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του κα ποσοστού 0,1% σε περίπτωση εν μέρει ήττας του. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί καθυστερούν τα κοινόχρηστα κι άλλοι έχουν πάψει να πληρώνουν. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές πολυκατοικίες να μένουν χωρίς θέρμανση.

Σχετικές ειδήσεις