ΕΛΛΑΔΑ

«Αυτοπροστασία» για μεγαλύτερη ασφάλεια

«Αυτοπροστασία» για μεγαλύτερη ασφάλεια

Χρυσές δουλειές κάνουν τα καταστήματα με είδη ασφάλειας, καθώς χιλιάδες Έλληνες πολίτες προσπαθούν να προφυλάξουν την περιουσία τους ακόμα και τους ίδιους, αγοράζοντας διάφορα «είδη» ασφαλείας.

Εκτός από τις πόρτες και κλειδαριές ασφαλείας, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί αγορές πολύ πιο «εξελιγμένων προϊόντων». Εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικότητας, έχουν καταγραφεί αγορές για σπρέι πιπεριού, «ελαφρά» αλεξίσφαιρα, αντιβανδαλιστικές μεμβράνες για ΙΧ και καταστήματα, ακόμη και αιμοστατικές σκόνες τραυμάτων-πληγών. Οι πολίτες αναζητούν διάφορα μέσα, για να αμυνθούν στις συνεχόμενες επιθέσεις των κακοποιών που παραπέμπουν σε συνθήκες πολέμου. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από εκπροσώπους εταιρειών που πωλούν διάφορα είδη ασφαλείας.

Τα προϊόντα αυτά είναι τα εξής:

Το «σπρέι πιπεριού» (pepper spray) ή αλλιώς «σπρέι ακινητοποίησης», που είναι το είδος που φέρεται να έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς μεταφέρεται πολύ εύκολα και κυκλοφορεί σε διάφορα «σχέδια», ακόμα και ως «κραγιόν». Η εκτόξευση του σπρέι αυτού, γίνεται από απόσταση ενός έως τεσσάρων μέτρων και ο επιτιθέμενος «τυφλώνεται», ενώ ταυτόχρονα θα έχει και έντονα προβλήματα δύσπνοιας για περίπου δέκα λεπτά, ικανά για τη διαφυγή του υποψηφίου θύματός του.

pepperSpray

Τα «αόρατα» αλεξίσφαιρα γιλέκα, που είναι ειδικά γιλέκα μικρού βάρους, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τον κάτοχό τους, από μια σειρά διαμετρημάτων σφαιρών. Τα συγκεκριμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, κοστίζουν έως 400 ευρώ και δεν μοιάζουν με αυτά της αστυνομίας, καθώς είναι λευκού χρώματος και δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για φανέλες από παχύ ύφασμα.
Οι «αντιβανδαλιστικές μεμβράνες», οι οποίες τοποθετούνται σε τζάμια και παρμπρίζ αυτοκινήτων ή καταστημάτων. Κοστίζουν έως 400 ευρώ και έχουν την δυνατότητα να συγκρατούν τα τζάμια, όταν σημειώνονται επιθέσεις με πέτρες ή με οποιαδήποτε άλλα βαριά αντικείμενα.
Η «αιμοστατική σκόνη», που κοστίζει έως 15 ευρώ το τεμάχιο. Είναι ειδική ηφαιστειογενή σκόνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να σταματά αμέσως την αιμορραγία από σφαίρες. Αυτές τις σκόνες τις χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στον πόλεμο του Ιράκ, ο Αμερικανικός στρατός αφού αρχικά εκατοντάδες στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους από ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστικές επιθέσεις.

Τέλος υπάρχει άλλο ένα προϊόν το οποίο θεωρείται παράνομο, αν και κυκλοφορεί στην «κρυφή αγορά» και δεν είναι άλλο από την «συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης», taser ή stun gun όπως είναι γνωστό, το οποίο είναι όπλο αναισθητοποίησης με ηλεκτροσόκ.