ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι νέες αλλαγές στον ΚΟΚ: Ποια πρόστιμα μειώνονται έως και 50%

Αυτές είναι οι νέες αλλαγές στον ΚΟΚ: Ποια πρόστιμα μειώνονται έως και 50%

Κατά 50% μειωμένα θα είναι, τελικά, τα πρόστιμα των παραβάσεων του νέου, αναθεωρημένου ΚΟΚ, αντί για 40% που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με σχετική νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε την Τρίτη (20/03) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», η μείωση δεν αφορά στις υψηλές επικινδυνότητας τροχαίες παραβάσεις, οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων. Ως εκ τούτου από την οριζόντια μείωση των προστίμων εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ, στην παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και STOP, στην τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, στην αντικανονική προσπέραση και στην παράλειψη ή πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς. Σε περίπτωση υποτροπής του οδηγού στις συγκεκριμένες παραβάσεις (πλην της τελευταίας) για Τρίτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται διά βίου.

Ουσιαστικά, με τη νέα ρύθμιση και την αύξηση του ποσοστού μείωσης του προστίμου οι παραβάτες θα πληρώνουν μισό πρόστιμο, όπως ακριβώς συνέβαινε έως τώρα εφόσον αυτό πληρωνόταν εντός δεκαημέρου από τη βεβαίωση της παράβασης.

Ο νέος ΚΟΚ θα δίνει επίσης τη δυνατότητα τριπλασιασμού του κύριου προστίμου με βάση μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη. Αρχικώς το νομοσχέδιο προέβλεπε τον συνυπολογισμό βάσει και περιουσιακών κριτηρίων, κάτι το οποίο απαλείφθηκε ύστερα από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές. Τα κριτήρια αυτά θα θεσπιστούν με κοινή υπουργική Οικονομικών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας διαχωρίζει τις παραβάσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες, με βάση την επικινδυνότητα τους: στη χαμηλή προβλέπονται πρόστιμα έως 100 ευρώ, στη μεσαία τα πρόστιμα είναι από 101 έως 300 ευρώ και στην υψηλή τα πρόστιμα κυμαίνονται από 301 έως 600 ευρώ.

Παραβάσεις που αφορούν σε χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, μεταφορά παιδιών εκτός ειδικών καθισμάτων προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 2 μήνες.

Σχετικές ειδήσεις