ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: Τεχνητή κατάκλυση των υδάτων προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων

Αλεξανδρούπολη: Τεχνητή κατάκλυση των υδάτων προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων

Σε νέα τεχνητή κατάκλυση, αυτή τη φορά στο νότιο τμήμα του νομού, θα προχωρήσει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς,

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της επόμενης ώρας θα ανοίξει θυροφράγματα στο Τυχερό του Δήμου Σουφλίου και στο «Πέταλο» στη Δημοτική Ενότητα Φερών, σε μία προσπάθεια ελεγχόμενης κατά το δυνατόν εκτόνωσης του ποταμού Έβρου, η στάθμη του οποίου παραμένει πάνω από τα όρια συναγερμού.

«Στο νότιο τμήμα του νομού υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του ποταμού Έβρου από τον Εργίνη που φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερών από την Τουρκία, της τάξης των 1700 κυβικών μέτρων/δευτερόλεπτο. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη θραύση αναχώματος, γιατί μετά η ροή είναι ανεξέλεγκτη. Θα προχωρήσουμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, όπως κάναμε ήδη και στο Πύθιο και σώσαμε την περιοχή» σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Όσον αφορά την αποδέσμευση των νερών στο φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου ανέφερε πως έως στιγμής αντί των 700 κυβικών μέτρων/δευτερόλεπτο της ρηματικής διακοίνωσης, ελευθερώνονται περίπου 400 κυβικά μέτρα, καθώς η γείτονα Βουλγαρία ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για ελεγχόμενη αποδέσμευση των νερών.

Ρoή Ειδήσεων