ΕΛΛΑΔΑ

Από σήμερα η διάθεση αγροτικής γης, σε αγρότες και ανέργους

Από σήμερα η διάθεση αγροτικής γης, σε αγρότες και ανέργους

Νέοι έως 35 ετών, πτυχιούχοι γεωπονικής σχολής ή μη, αγρότες και άνεργοι, μπορούν από σήμερα έως τις 18 Νοεμβρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να μισθώσουν έναντι συμβολικού τιμήματος, αγροτική γη που ξεκίνησε να διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις «φιλέτα», για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι οι αγροτικές εκτάσεις υπολογίζονται περίπου 580 και η κάθε μία είναι άνω των 500 στρεμμάτων.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε πως τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης δέκα χιλιάδων στρεμμάτων. Το αντίτιμο θα είναι πέντε ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα εκατό στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία).
Επίσης προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση , σύμφωνα με την οποία όσα λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια αποκτά. Αλλά προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται.

Η μοριοδότηση είναι ως εξής:
• Ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια για προϊόντα του «καλαθιού» και 50 μόρια για εκτός.
• Οι νέοι αγρότες έως 35 ετών θα λαμβάνουν 100 μόρια και οι νέοι έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο γεωτεχνικής σχολής 200 μόρια.
• Οι άνεργοι και νέοι έως 35 ετών 180 μόρια.
• Οι επαγγελματίες αγρότες 60 μόρια και οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν 50 μόρια.
*Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά, ή αν πρόκειται για συνεταιρισμό, εκείνος με τα περισσότερα μέλη.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους, για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Επίσης, τα νέα τεμάχια θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη.
Η μίσθωση για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία και για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.

Ωστόσο έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Ρoή Ειδήσεων