ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στις 3 Ιουνίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Εκλογές στις 3 Ιουνίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Την ημερομηνία διεξαγωγής των πολυαναμενόμενων αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ο πρόεδρος του Οργανισμού, πρέσβης ε.τ. Αλέξης Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε την απόφαση της νυν προσωρινής Διοίκησης να διενεργήσει στις 3 Ιουνίου 2018 εκλογές για την ανάδειξη αιρετού Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στον Οργανισμό. Σημειώνεται ότι εδώ και έξι χρόνια, μετά δηλαδή από την αποπομπή του Ανδρέα Μαρτίνη από τον ΕΕΣ, δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιρεσίες, καθώς η διαδικασία εξυγίανσης του Οργανισμού που είχε ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία προέβλεπε και αλλαγή καταστατικού. Το καταστατικό που ψηφίστηκε επί προεδρίας Αυγερινού προσέβαλε στα δικαστήρια μερίδα μελών του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να κολλήσει και η διαδικασία των εκλογών.

Κύριο αντικείμενο της νυν διοίκησης Αλεξανδρή είναι ακριβώς η διενέργεια εκλογών, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση διορισμού της. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαμαρτυρίες και από τμήματα του ΕΕΣ που στήριξαν την αλλαγή διοίκησης, επειδή επικρατούσε σιγή ιχθύος από το μέτωπο των εκλογών.

Πάντως, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Αλεξανδρής, είναι βέβαιο πως με τις εκλογές θα επιλυθούν εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες ετών, προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η δημοκρατική τάξη εντός του αρχαιότερου ανθρωπιστικού Οργανισμού της χώρας.

Τα προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για το προσφυγικό

Ο Ερυθρός Σταυρός, παράλληλα, συνεχίζει τη δράση του στη χώρα μας, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της ολοένα αυξανόμενης κοινότητας προσφύγων και μεταναστών που στεγάζεται σε διαμερίσματα και καταλύματα στην αστική περιοχή της Αθήνας.

Περισσότεροι από 8.270 άνθρωποι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, χρόνια πάσχοντες και ηλικιωμένοι μεταξύ άλλων θα επωφεληθούν από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Σχεδόν 21.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο επωφελούνται από το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε διαθέσιμα διαμερίσματα και καταλύματα, σε τουλάχιστον 20 πόλεις της Ελλάδας (ESTIA)1. Η πλειονότητα – πάνω από 14.000 άνθρωποι – έχει ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες και ζει σήμερα μαζί με τον γηγενή πληθυσμό της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, ο Ερυθρός Σταυρός διαχειρίζεται:

  • Τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Αμπελοκήπων, όπου καθημερινά παρέχεται εξειδικευμένη παιδιατρική περίθαλψη (αλλά και ιατρικές εξετάσεις σε σχολεία). Εμβολιασμοί και παραπομπές στο ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας προσφέρονται επίσης με την παρουσία ειδικευμένων διερμηνέων.
  • Κινητές Μονάδες Υγείας: Με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του αστικού προσφυγικού πληθυσμού της Αθήνας, οι δύο κινητές μονάδες, στελεχωμένες με ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό και διερμηνέα, παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εμβολιασμούς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε καταλύματα προσφύγων και εφόσον χρειαστεί, σε Κέντρα Φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
  • Πολυδύναμο Κέντρο: Ένας κοινωνικός «κόμβος» για τους πρόσφυγες στην καρδιά της Αθήνας, που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων. Μεταξύ άλλων, το Πολυδύναμο Κέντρο προσφέρει την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, ενισχυτική διδασκαλία, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμβουλευτική, τηλεφωνική υπηρεσία πληροφοριών και μεταφραστικές υπηρεσίες. Απώτερος στόχος είναι η ένταξη των προσφύγων στις ευρύτερες κοινωνίες.
  • Συνοδευτική Υπηρεσία για παραπομπές, διερμηνεία και πολιτισμική διαμεσολάβηση. Εξειδικευμένη ομάδα διερμηνέων και πολιτιστικών διαμεσολαβητών, εκπαιδευμένων στον τοπικό πολιτισμό και τη γλώσσα, συνοδεύει τους πρόσφυγες στα ραντεβού τους στις δημόσιες υπηρεσίες. Επί του παρόντος, η ομάδα αποτελείται από 15 διερμηνείς, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη δεύτερη γενιά προσφύγων. Ένα σύγχρονο σύστημα καταχώρισης για χρήστες διαδικτύου και Android έχει αναπτυχθεί για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες διερμηνείας.
  • Σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης και ετοιμότητας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης σε περίπτωση ξαφνικής και μεγάλης εισροής προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις