ΕΛΛΑΔΑ

«Πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη: Εγκλωβίστηκαν μαθητές και τουρίστες στο Λευκό Πύργο - Παρασύρθηκαν πολίτες

«Πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη: Εγκλωβίστηκαν μαθητές και τουρίστες στο Λευκό Πύργο - Παρασύρθηκαν πολίτες

Καιρός ΤΩΡΑ|Θεσσαλονίκη: Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα είχε δεχτεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (10/05/2018) η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και όλα τα υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησαν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Θωμάς Ψαράς.

Πλημμύρισε ο Λευκός Πύργος - Εγκλωβίστηκαν παιδιά

Η σφοδρότητα της καταιγίδας ήταν τέτοια που πλημμύρισε ακόμη και ο Λευκός Πύργος, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εγκλωβισμένοι επί 2,5 ώρες 24 μαθητές από σχολείο του Πηλίου.

Συγκεκριμένα, η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη δημιούργησε μία τάφρο στην είσοδο του πύργου.

Μαζί τους βρίσκονταν και εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους.

Κινδύνευσαν πολίτες

Στο μεταξύ, διασώθηκαν δύο άτομα που είχαν παρασυρθεί από χείμαρρο στις Συκιές, στην οδό Μεσολογγίου, ενώ ολοκληρώθηκε και ο απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, όπου εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού, είχαν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα.

Βίντεο - σοκ: Γυναίκα παρασύρεται από ορμητικό χείμαρρο

Λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση

Τις πρώτες βραδινές ώρες εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στην ηλεκτροδότηση που σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη, ανακοίνωσε απόψε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λόγω της κακοκαιρίας και της εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι και αργά το απόγευμα, οι βασικές περιοχές που παραμένουν εκτός τάσης είναι από την πλατεία Βαρδαρίου και τις αρχές της Εγνατίας οδού έως το Λιμάνι, σε τμήματα πέριξ των οδών Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη κάτωθεν της Εγνατίας οδού, σε τμήματα πέριξ της οδού Τσιμισκή στο ύψος της Εθνικής Αμύνης καθώς και σε τμήματα πέριξ της οδού Μοναστηρίου πλησίον της πλατείας Βαρδαρίου.

Συνεχίζονται τα προβλήματα υδροδότησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ιδίως στη λεγόμενη «πυρίκαυστο ζώνη», αλλά και σε περιοχές στα ανατολικά της πόλης, εξαιτίας της υψηλής θολότητας που παρουσίασε το νερό μετά την ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ασφαλείς ενδείξεις για την ποιότητα του νερού από το αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, θα υπάρχουν νωρίς το μεσημέρι αύριο, ώστε ακολούθως να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία του κέντρου της πόλης από τη συγκεκριμένη πηγή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Γιάννης Κρεστενίτης, δήλωσε: «Λόγω των πλημμυρικών φαινόμενων στην περιοχή του Δενδροποτάμου, το νερό του αντλιοστασίου εκεί, έχει εμφανίσει υψηλή θολότητα και διεκόπη από το μεσημέρι η τροφοδοσία από το αντλιοστάσιο της πόλης. Έως ότου ολοκληρωθούν οι μετρήσεις που επιβάλλουν η εθνική και ευρωπαϊκή οδηγία περί πόσιμου νερού, για να διαπιστωθεί ότι το νερό είναι ασφαλές, το νερό αυτό απορρίπτεται στον Δενδροπόταμο και δεν τροφοδοτεί την πόλη. Θα έχουμε ενδείξεις για την ασφαλή ποιότητα του νερού αυτού, αύριο νωρίς το μεσημέρι. Έως τότε το αντιλιοστάσιο αυτό δεν θα τροφοδοτεί μέρος του κέντρου της πόλης».

Όπως ανέφερε ο κ. Κρεστενίτης, για να αντισταθμιστεί στο μέτρο του δυνατού το έλλειμμα που προκύπτει από την κατάσταση στον Δενδροπόταμο, έχει αυξηθεί η παροχετευτικότητα από τον Αλιάκμονα και γεμίζουν οι δεξαμενές.

Κλειστά σχολεία λόγω της νεροποντής

Δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η η σημερινή ισχυρή καταιγίδα.

Συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία. Επίσης, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί. Επίσης ζημιές υπέστησαν το 1ο και το 2ο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλόνίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή και μεγάλης διάρκειας καταιγίδα που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν σκουπίδια, φερτά υλικά, καθώς και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω photo gallery του Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Νέο ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα «χτυπήσουν» επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Δείτε το ΧΑΡΤΗ

Σχετικές ειδήσεις