ΕΛΛΑΔΑ

Σκοπιανό: 24 πόλεις, μία φωνή για τη Μακεδονία

Σκοπιανό: 24 πόλεις, μία φωνή για τη Μακεδονία

Χιλιάδες Έλληνες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (06/06) σε κεντρικά σημεία 24 πόλεων για να διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Από την Κέρκυρα έως την Καβάλα και από το Πολύκαστρο έως τα Χανιά, οι πλατείες γέμισαν με ελληνικές σημαίες!

ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΝΑΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Πολίτες από Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα αλλά και από Λάρισα, Βόλο, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Χανιά και Χαλκίδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των τοπικών αρχών.

Η συμμετοχή θεωρήθηκε από τους διοργανωτές ικανοποιητική. Η συγκέντρωση στην Πέλλα θεωρήθηκε η σημαντικότερη λόγω του συμβολισμού και του γεγονότος ότι πραγματοποιηθήκε λίγα μέτρα από το σημείο όπου είχε κτίσει το ανάκτορό του ο μέγας στρατηλάτης Αλέξανδρος. Σε αυτό περισσότεροι από 5.000 κυρίως νέοι έδωσαν δυναμικό παρών!

Στις 8 Ιουλίου το επόμενο ραντεβού στην Αθήνα

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιουλίου η «Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας». Με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν προκειμένου να διατανώνουν «την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας, στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της Γης: Η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική».

Δείτε όλα όσα έγιναν στα συλλαλητήρια

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με τη συμμετοχή κατοίκων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους μετακινήθηκαν με ναυλωμένα λεωφορεία στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις. Συμμετείχαν, επίσης, στελέχη πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και άλλων φορέων, ενώ ενεργός ήταν και ο ρόλος της Εκκλησίας με την παρουσία εκπροσώπων από μητροπόλεις της Μακεδονίας.

4475775

Δείτε εικόνα από την πλατεία της Πέλλας στο βίντεο που ακολουθεί:

Λίγες ώρες πριν οι συμμετέχοντες συγκεντρωθούν στις πλατείες η επιτροπή αγώνα, με ανακοίνωσή της καλούσε τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να λάβει μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια, χωρίς «ακρότητες» και να αναλογιστούν «τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία».

Κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, όπως «Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία», «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία»«, ενώ στους συγκεντρωθέντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι σωματείων, ιεράρχες, κ.α. Μεταξύ των ομιλητών, στο συλλαλητήριο της Παλιάς Πέλλας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραχαράσσει την ιστορία», ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αστυνομικές αρχές, μέχρι το βράδυ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.

1 copy

Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Από νωρίς το απόγευμα περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντας διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό.

2 copy copy

Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμός, Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι «η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους».

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός – ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Στην πόλη της Δράμας, ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαντουβάλου.

4476275

Στη Δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα, ενώ οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Γέμισε ελληνικές σημαίες η πλατεία του Λαγκαδά

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Λαγκαδά.

Με ελληνικές σημαίες στα χέρια, απλοί πολίτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κλήρου συμμετείχαν στον γενικό ξεσηκωμό ενάντια της παραχώρησης του ονόματος στα Σκόπια.

Δείτε τις εικόνες του Thestival.gr από την πλατεία του Λαγκαδά:

1
2
1

Λάρισα

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα για την μη χρήση του όρου Μακεδονία σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, αλλά και από φορείς και συλλόγους της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Μεταξύ άλλων, στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Κώστας Καραΐσκος, μαθηματικός από την Κομοτηνή, ο Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος από το Κιλκίς και ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Ροζής.

Δείτε βίντεο από το συλλαλητήριο:

Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία: Ένταση στα Χανιά πριν την έναρξη της συγκέντρωσης

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (6/6) στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη συγκέντρωσης για το «Μακεδονικό».

Στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το flashnews.gr:

Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Αυτή την ώρα η συγκέντρωση εξελίσσεται ομαλά, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν ελληνικές σημαίες, να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο και να φωνάζουν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ιωάννινα

Συγκέντρωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Πρόκειται για πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο έχει προσέλθει πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, από όλη την Ήπειρο ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρας.

Δείτε φωτογραφίες:

4475797
4475800
4475804
4475832

Θήβα

Δείτε εικόνα από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στη Θήβα.

Ρόδος

Δεκάδες Ροδίτες κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιείται έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία, αναφέρει το rodiaki.gr.

Στην ανακοίνωση τους άλλωστε οι διοργανωτές ανέφεραν χαρακτηριστικά, δίνοντας το σύνθημα για την αποψινή εκδήλωση: «Οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες στη μεγάλη αυτή εκδήλωση του Ελληνισμού για να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.

Το όνομά της ΔΕΝ εκχωρείται, παραχωρείται, δανείζεται, χρησιμοποιείται από κανένα μη Έλληνα και φυσικά και από το κρατίδιο των Σκοπίων. Δεν μπορεί να υπάρχει η λέξη "Μακεδονία" στο όνομά του».

Δείτε φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία από τη Ρόδο.

4475946
4475949
4475951

Βέροια

Δείτε εικόνες από το ασυλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιείται στη Βέροια.

4476037
4476041
4476043
4476046
4476050
4476054
4476056

Βόλος

Με ένα μεγάλο όσο και ειρηνικό συλλαλητήριο, χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν στην κεντρική παραλία ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη..

Το πλήθος που κατέκλυσε την παραλία μπροστά από το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, κρατούσε ελληνικές σημαίες, λάβαρα με το αστέρι της Βεργίνας και γιγάντια πανώ, ενώ τα συνθήματα είχαν ιδιαίτερο παλμό και δυναμική.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος με διοργανωτή τον Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος». Βασικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, ενώ στο τέλος, η συγκέντρωση έκλεισε με το χορευτικό του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας.

Σχετικές ειδήσεις