ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώτος «λευκός» δρόμος της Αθήνας! Δείτε πού είναι, γιατί τον έβαψαν και τι να προσέξετε (pics)

Ο πρώτος «λευκός» δρόμος της Αθήνας! Δείτε πού είναι, γιατί τον έβαψαν και τι να προσέξετε (pics)

Τον πρώτο «λευκό» της δρόμο καλωσόρισε την Κυριακή (24/06) το κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο μιας πιλοτικής δράσης με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών.

Ο πρώτος δρόμος της Αθήνας «βάφτηκε» λευκός με την παρέμβαση μιας καινοτόμου εφαρμογής υλικού που ονομάζεται CoolSeal.

Πρόκειται για τμήμα της οδού Βορέου (στο Εμπορικό Τρίγωνο, από το ύψος της οδού Αθηνάς έως την οδό Αιόλου) στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτή η αντανακλαστική επίστρωση ασφάλτου έχει στόχο να συμβάλλει στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί επίσης πιλοτικά με επιτυχία στο Λος Άντζελες.

Η τοποθέτηση έγινε μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας των ιδιαίτερων προδιαγραφών του υλικού, ώστε να διασφαλιστεί η άρτια σταθεροποιήσή του.

Κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή του CoolSeal θα ληφθούν μετρήσεις και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος από το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε επόμενο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή του υλικού θα επεκταθεί σε δυο ακόμη δρόμους, ενώ τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το βέλτιστο σχεδιασμό των νέων «πράσινων» υποδομών της πόλης της Αθήνας.

Αυτό ωστόσο που ανησυχεί πάντως περισσότερο του υπεύθυνους του προγράμματος είναι το πόσο… καθαρός θα παραμείνει, αφού η διατήρηση του όσο πιο «λευκού» χρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Δείτε φωτογραφίες στο γκάλερι και την ανάρτηση στο twitter του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη: