ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη και απόγνωση στην Πέλλα: Καταστράφηκε το 70% της παραγωγής κερασιών

Θλίψη και απόγνωση στην Πέλλα: Καταστράφηκε το 70% της παραγωγής κερασιών

Σάπισε στα δέντρα όλη η παραγωγή...

Διπλό χτύπημα δέχθηκαν από τις καιρικές συνθήκες οι παραγωγοί κερασιών στην ορεινή Πέλλα, με το 70% περίπου του προϊόντος να έχει καταστραφεί.

«Είχαμε καταστροφές από χαλάζι που έπληξε όλο τον ορεινό όγκο της περιοχής και ήρθε και το φαινόμενο Νεφέλη με τη συνεχή βροχόπτωση που κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει στα δέντρα. Εκτός από το σκάσιμο του καρπού με τις βροχοπτώσεις σάπισε η παραγωγή στα δέντρα. Περίπου επτά χιλιάδες τόνοι κεράσια είναι αδιάθετοι» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιώργος Γεωργίου, ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν.

«Φέτος περιμέναμε να ξεπεράσουμε τους 12.000 τόνους κεράσια και είναι ζήτημα εάν οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει στη συγκομιδή 4.000 τόνων» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «με διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε».

Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κινητοποιήθηκαν άμεσα για την εκτίμηση των ζημιών, ωστόσο ο κ. Γεωργίου, υπογράμμισε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες διότι «όταν μένουν ασυγκόμιστα κεράσια στα δέντρα, παρουσιάζεται ένα έντομο που ονομάζεται Drosophila suzukii, το οποίο καταστρέφει όλη την παραγωγή και αν δεν απομακρυνθεί άμεσα θα δημιουργήσει προβλήματα και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς».