Φωτιά: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους

Newsbomb

Φωτιά: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου για «παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για ολική ή μερική καταστροφή ακινήτων από τις πυρκαγιές της 23/07 που εκδηλώθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής».

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή δηλώσεων Ε9

Σύμφωνα με την απόφαση, παρατείνεται μέχρι και την 31/12/2018 η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για μεταβολές ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 23η Ιουλίου 2018, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των ακινήτων αυτών μετά τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τις περιοχές που έπληξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν φορολογικές παρατάσεις και απαλλαγές, όπως και δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε για τους πυρόπληκτους:

  • παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων έως τις 28/9
  • παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες
  • καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 4 δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28/9, δεύτερη έως και 31/10, τρίτη έως και 30/11 και τέταρτη έως και 31/12
  • καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31/10, δεύτερη έως και 30/11 και τρίτη έως και 31/12
  • απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν
  • αν παραστεί ανάγκη, θα δοθούν νέες παρατάσεις

«Επειτα από την αξιολόγηση θα ανακοινωθεί η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες, επιπλέον από τα όσα ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επιπλέον, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων δήμων και των πολιτών τους.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών «στον οποίο θα συμμετέχει το δημόσιο και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό». Το ποσό του λογαριασμού θα διατεθεί για τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ακριβής συμμετοχή του δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ηδη, 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα προστεθούν άλλοι 120.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι έχουν διατεθεί:

  • 200 κλίνες στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα και άλλες 20 σε κτίριο του ΕΚΑ στο Καλαμάκι
  • σίτιση και νερό για όσους φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Ραφήνας
  • εστάλησαν κινητές μονάδες του ΕΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό της Ραφήνας και το γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων
  • η περιφέρεια έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων. Οσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210 4819001
Φωτιά: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους
01
Φωτιά: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους
Η βόμβα σκάει και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved