ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπή ρεύματος: Το Μπλακ άουτ «παρέλυσε» την Αττική

Διακοπή ρεύματος: Το Μπλακ άουτ «παρέλυσε» την Αττική

Διακοπή ρεύματος: Εκταταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής - Πού παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση -  Δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες - Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους - Χωρίς φανάρια κεντρικές οδικές αρτηρίες - Προβλήματα και στα δρομολόγια του Μετρό

Χάος επικράτησε στην Αττική το μεσημέρι της Τετάρτης (22/08/2018) από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Τα περισσότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίστηκαν σε Άλιμο, Αργυρούπολη, Μαρούσι, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Δάφνη, Καλλιθέα, αλλά και σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Εγκλωβισμένα άτομα σε ανελκυστήρες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες.

Αλαλούμ στους δρόμους

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε ήταν πως σε πολλούς δρόμους οι φωτεινοί σηματοδότες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε πολλούς δρόμους.

Προβλήματα και στο Μετρό

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στα δρομολόγια του Μετρό.

Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ το πρόβλημα της κίνησης των συρμών περιορίστηκε στο Tμήμα από το σταθμό «Πανεπιστήμιο» έως το σταθμό Ηλιούπολης. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στα δρομολόγια του Τραμ.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση της γραμμής 2 Ανθούπολη - Ελληνικό, και άρχισαν να εκτελούνται ομαλά τα δρομολόγια όλων των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, όπως άλλωστε ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ.

Βλάβη σε μετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι διακοπές ηλεκτροδότησης οφείλονται σε βλάβη ενός μετασχηματιστή του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τροφοδότησης φορτίων.

Μετά από περίπου 3 ώρες, οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη βλάβη και σταδιακά επανέρχεται η ηλεκτροδότηση στις περιοχές του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρης αποκατάσταση αναμένεται περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης.

«Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης σε ό,τι αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς. Η ομαλή ηλεκτροδότηση των περισσότερων περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν έχει ήδη αποκατασταθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα», προστίθεται, «αναμένεται η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών. Τα ακριβή αίτια του συμβάντος βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα υπάρξει ενημέρωση στη συνέχεια. Ο ΑΔΜΗΕ ζητά συγγνώμη από τους πολίτες της Αττικής για την ταλαιπωρία που υπέστησαν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αργότερα το βράδυ ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

«ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, γεγονός που είχε ως άμεσο να προκληθεί βραχυκύκλωμα.

Το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής Η ακριβής αιτία που
οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Κατά τη στιγμή της βλάβης στις 14.12, το φορτίο που διακινείτο στο Σύστημα Μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι
Υποσταθμοί Διανομής που επηρεάστηκαν ήταν οι ακόλουθοι Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Παγκράτι, Αριστείδου, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλλήνη.

Η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ με βάση τις εσωτερικές του διαδικασίες ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, συνεργεία από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και από τις Υπηρεσίες Συντήρησης του Συστήματος αναχώρησαν άμεσα από τη βάση τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη
βλάβη το ταχύτερο δυνατό. Στις 16.20, είχαν αποκατασταθεί όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής.

Το σημερινό συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή.

Ο ΑΔΜΗΕ ζητά και πάλι συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους».

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi