ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη παρά την απαγόρευση της Εκκλησίας

Πέθανε ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη παρά την απαγόρευση της Εκκλησίας

Η συγκλονιστική ιστορία του ιερωμένου, που αγνόησε την απαγόρευση της εκκλησίας για την κηδεία του Καζαντζάκη - Μετά την τελετή πέρασε στρατοδικείο και φυλακίστηκε!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ο πατήρ Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο οποίος τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη τον Νοέμβριο του 1957.

Ο παπά – Σταύρος, που είχε περάσει μάλιστα και από στρατοδικείο για την απόφαση του αυτή, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, στο Ηράκλειο και θα κηδευτεί το μεσημέρι της Κυριακής από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κνωσού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ekriti.gr, ο παπά- Σταύρος, είχε πει σε παλιότερη συνέντευξη του, για την κηδεία του Καζαντζάκη:

Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουνα στρατιώτης και παπάς και υπηρετούσα την θητεία μου στο Ηράκλειο. Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοέμβριου.

Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Όταν θα το 'παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ' ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο η εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. [...]

Το 'σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα. [...] Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια! [...] Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξι μήνες.