ΕΛΛΑΔΑ

Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος»: Τέλος στην περιπέτεια για 875 επιβάτες

Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος»: Τέλος στην περιπέτεια για 875 επιβάτες

Φωτιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 03:45, πέρασε από τα «φανάρια» του λιμανιού του Πειραιά, το επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» - Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην Ακτή Ξαβερίου στις 04:00, στην προβλήτα Ε12.

Θρίλερ μεσοπέλαγα για 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα- Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Να σημειωθεί ότι λιμάνι του Πειραιά έχει τεθεί σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

Συναγεργμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα και θρίλερ μεσοπέλαγα

Το «Ελ. Βενιζέλος» απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραία στις 22:00, προς εκτέλεση του καθιερωμένου δρομολογίου του προς Χανιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό στο γκαράζ No4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο είχε στο γκαράζ 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια, ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ με τη φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος» περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους από την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».

Νωρίτερα, «ελεγχόμενη» είχαν χαρακτηρίσει ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση στο πλοίο, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο ΑΠΕ, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα επιβατικά/οχηματαγωγά πλοία «Blue Horizon» και «Κνωσός Παλλάς», 9 σκάφη του Λιμενικού καθώς και η φρεγάτα Λήμνος.

elvenizelos2

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά πιθανόν εκδηλώθηκε σε φορτηγό, αλλά κατά δήλωση του Πλοιάρχου λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου και κατασβέστηκε.

VENIELS

Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά το πλοίο βρισκόταν 32 ναυτικά μίλια νότια του Πειραιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Με κλίμακα της πυροσβεστικής γίνεται η αποβίβαση των 875 επιβατών

Με κλίμακα της πυροσβεστικής υπηρεσίας (για λόγους ασφαλείας και προληπτικά) γίνεται στην Ακτή Ξαβερίου, στο λιμάνι του Πειραιά, η αποβίβαση των 875 επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, καθώς έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

Σε ομάδες των 10 ατόμων ξεκίνησαν να κατεβαίνουν οι επιβάτες

H κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο, καθώς αναδίδεται μόνο καπνός, όμως παρ' όλ' αυτά στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Δείτε βίντεο, μέσα από το πλοίο

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

*Φωτογραφίες/βίντεο από, piraeuspress.gr, flashnews.gr, hania.news

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Επιστρέφει στον Πειραιά (pics&vid)