ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτιο «θρίλερ» μεσοπέλαγα: Φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.016 επιβαίνοντες

Ολονύχτιο «θρίλερ» μεσοπέλαγα: Φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.016 επιβαίνοντες

Φωτιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»:Τον τρόμο έζησαν οι 875 επιβάτες και το 141μελές πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά και τη φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (29/08/2018) σε γκαράζ του πλοίου, τη στιγμή που αυτό βρισκόταν,8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου και 32 ναυτικά μίλια νοτίως του λιμανιού του Πειραιά. Το σκάφος κατέπλευσεστο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην Ακτή Ξαβερίου στις 04:00, στην προβλήτα Ε12 και αμέσως εκκενώθηκε από τους επιβάτες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά - Συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιβατών

Να σημειωθεί ότι λιμάνι του Πειραιά είχε τεθεί από νωρίς σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμενικού σώματος, ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται στο να κριθεί, εάν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 Ι.Χ. οχήματα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα οποία θα μεριμνήσουν για τα οχήματα των επιβατών. Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

Λίγο μετά τις 07:00 ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβάτες είχαν βγει με ασφάλεια εκτός του πλοίου στην ακτή Ξαβερίου.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι μαρτυρίες των επιβατών του πλοίου, που έζησαν από πρώτο χέρι αυτή την απίστευτη περιπέτεια εν πλω.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος περιέγραψε στον ΣΚΑΪ τις δραματικές στιγμές που έζησε ο ίδιος τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

«Την ώρα της φωτιάς ήμουν στο κατάστρωμα. Ξαφνικά άρχισε να βγαίνει πολύ καπνός. Χαμός γινόταν... Δεν μπορούσες να ανασάνεις μέσα», ανέφερε μία γυναίκα που ταξίδευε με το πλοίο.

«Ήμουν κι εγώ μέσα στο πλοίο, ήταν μια τραγική εμπειρία», δήλωσε φανερά συγκλονισμένος ένας άλλος νεαρός επιβάτης.

Με κλίμακα της Πυροσβεστικής έγινε η αποβίβαση των 875 επιβατών

venizelos
elvenizelos2
VENIELS

Με κλίμακα της πυροσβεστικής υπηρεσίας (για λόγους ασφαλείας και προληπτικά) γίνεται στην Ακτή Ξαβερίου, στο λιμάνι του Πειραιά, η αποβίβαση των 875 επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, καθώς έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

Σε ομάδες των 10 ατόμων κατέβηκαν οι επιβάτες

H κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο, καθώς αναδίδεται μόνο καπνός, όμως παρ' όλ' αυτά στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Το χρονικό της απίστευτης περιπέτειας

Το «Ελ. Βενιζέλος» απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 22:00, προς εκτέλεση του καθιερωμένου δρομολογίου του προς Χανιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό στο γκαράζ No4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο είχε στο γκαράζ 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια, ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ με τη φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος» περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους από την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».

Νωρίτερα, «ελεγχόμενη» είχαν χαρακτηρίσει ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση στο πλοίο, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο ΑΠΕ, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα επιβατικά/οχηματαγωγά πλοία «Blue Horizon» και «Κνωσός Παλλάς», 9 σκάφη του Λιμενικού καθώς και η φρεγάτα Λήμνος.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά πιθανόν εκδηλώθηκε σε φορτηγό, αλλά κατά δήλωση του Πλοιάρχου λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου και κατασβέστηκε.

Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά το πλοίο βρισκόταν 32 ναυτικά μίλια νότια του Πειραιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Δείτε βίντεο μέσα από το πλοίο

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

*Φωτογραφίες/βίντεο από ΑΠΕ - ΜΠΕ, piraeuspress.gr, flashnews.gr, hania.news, ΣΚΑΪ

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Επιστρέφει στον Πειραιά (pics&vid)