ΕΛΛΑΔΑ

«Κόλαση» το «Ελ. Βενιζέλος» - Η θερμοκρασία στο γκαράζ φτάνει τους 500 βαθμούς Κελσίου

«Κόλαση» το «Ελ. Βενιζέλος» - Η θερμοκρασία στο γκαράζ φτάνει τους 500 βαθμούς Κελσίου

Ανάλογες θερμοκρασίες είχαν καταγραφεί στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Η φωτιά θα συνεχίσει να καίει για μέρες - Δεν μπορούν να την προσεγγίσουν οι πυροσβέστες - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους διασωθέντες - Βίντεο - ντοκουμέντο από το εσωτερικό του πλοίου

Κάτι από κόλαση θυμίζει το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στα «σωθικά» του οποίου εξακολουθεί να καίει η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης (29/08). Έχει περάσει σχεδόν 24ωρο από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό και από το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο βρίσκεται αραγμένο στο λιμάνι του Πειραιά βγαίνει ακόμα πυκνός μαύρος καπνός.

Μάλιστα, οι Πυροσβέστες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA, δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο γκαράζ θυμίζουν εκείνες που επικρατούσαν στο Μάτι στις 23 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο πλοίο, όπως λένε οι Πυροσβέστες που δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, έχουν αναπτυχθεί θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς, ενώ, όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες, αυτή μπορεί να καίει για ώρες ή και μέρες.

Τα πάντα στο εσωτερικό του πλοίου έχουν λιώσει…

Δείτε βίντεο - ντοκουμέντο από το εσωτερικό του

Το πλοίο γέρνει επικίνδυνα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το πλοίο έχει πάρει επικίνδυνη κλίση. Ρυμουλκά προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη σωστή θέση, ενώ οι άνδρες τη πυροσβεστικής άνοιξαν τρύπες πάνω απ' την ίσαλο γραμμή για να φεύγουν τα νερά.

ploio fotia peiraias3 768x512

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα φορτηγό που μετέφερε πλαστικά και βρισκόταν στο τρίτο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και διαπιστώθηκε αφενός το σημείο έναρξης της φωτιάς, αφετέρου οι μικρές εστίες φωτιάς, χωρίς ωστόσο να βγαίνουν φλόγες, μόνο καπνοί.

4536367

«Δύσκολη η κατάσταση»

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι είναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση για το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω της στενότητας του χώρου μέσα στο πλοίο, καθώς υπάρχουν πολλά οχήματα και φορτηγά αλλά και του έντονου καπνού.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Επίσης, πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει εκδηλωθεί στο ισόγειο γκαράζ του πλοίου, ενώ τόνισε ότι το πλοίο δεν μετέφερε εύφλεκτα υλικά.

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήδη προώθησε κάποιους επιβάτες με άλλο πλοίο στον προορισμό του και κάποιους άλλους τους φιλοξενεί σε ξενοδοχεία.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕθΚΕΠΙΧ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μόλις έγινε γνωστό πως ξέσπασε η φωτιά.

Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που ήταν όλο το βράδυ στο ΕΘΚΕΠΙΧ παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή οι φρεγάτες «Λήμνος», «Κανάρης», «Ύδρα» για να συνδράμουν στην επιχείρηση επιστροφής του πλοίου στον Πειραιά.

eleftheriosvenizelos klisi3

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

Τις ώρες αγωνίες που έζησε περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβάτης του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός και είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα και με ξύπνησε η διπλανή μου στην καμπίνα και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό και στο κατάστρωμα, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει λέγοντας μας να κάνουμε υπομονή», είπε επίσης.

Μία άλλη επιβάτης του πλοίου δήλωσε ότι «ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς. Κατά την έξοδο υπήρξε μια σύγχυση αλλά σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα. Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια», σημείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να κατεβάσουν και τις σωσίβιες λέμβους», το οποίο ωστόσο στο τέλος δεν κρίθηκε αναγκαίο.

«Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05:30, την ώρα που έβγαινε από το πλοίο

Σημειώνεται ότι η αποβίβαση των 875 επιβατών του πλοίου ολοκληρώθηκε με ασφάλεια λίγο μετά τις επτά το πρωί.

Πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ το δρομολόγιο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνει αργότερα σήμερα το πρωί από άλλο πλοίο που θα το αντικαταστήσει.

Το χρονικό της απίστευτης περιπέτειας εν πλω

Το «Ελ. Βενιζέλος» απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 22:00, προς εκτέλεση του καθιερωμένου δρομολογίου του προς Χανιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό στο γκαράζ No4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο είχε στο γκαράζ 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια, ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ με τη φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος» περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους από την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».