ΕΛΛΑΔΑ

Πυκνός καπνός «πνίγει» το «Ελ. Βενιζέλος» - Πλημμύρισαν οχήματα στο γκαράζ

Πυκνός καπνός «πνίγει» το «Ελ. Βενιζέλος» - Πλημμύρισαν οχήματα στο γκαράζ

Ελευθέριος Βενιζέλος | Ειδήσεις: Αποπνικτική η κατάσταση που επικρατεί την Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά, στο σημείο όπου είναι αραγμένο το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς, από το πλοίο βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ANT1, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο, μετά την τρίωρη παύση των εργασιών της, λόγω του συναγερμού που σήμανε το πρωί όταν το πλοίο πήρε κλίση σχεδόν 9 εκ. Σύμφωνα με το νέο πλάνο, οι Πυροσβέστες σβήνουν πρώτα τα εμπορεύματα που εξακολουθούν να καίγονται μέσα στο πλοίο Την ίδια ώρα πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει τα πάντα καθώς στο εσωτερικό του «Ελ. Βενιζέλου» πραγματοποιείται ατελής καύση.

4538328

Για πρώτη φορά μικρές μπουλντόζες κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του πλοίου προκειμένου να μεταφέρουν έξω καμένα αυτοκίνητα και εμπορεύματα. Μάλιστα, οι Πυροσβέστες είναι ένα βήμα πριν φτάσουν στις 8 καμένες νταλίκες, τις οποίες και θέλουν να απομακρύνουν με γερανοφόρα οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό στο εσωτερικό του «Ελ. Βενιζέλου» είχε φτάσει τα 2 μέτρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά οχήματα.

Το πλοίο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση

Επανήλθε στη θέση που ήταν χθες το «Ελ. Βενιζέλος», μετά από κλίση 9 περίπου μοιρών που πήρε το πρωί λόγω μετακίνησης υδάτων από την πυρόσβεση. Στο λιμάνι σήμανε συναγερμός και άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, η κατάσταση στο πλοίο φαίνεται πως βρίσκεται υπό έλεγχο. Ο κ. Σαντορινιός, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, εξήγησε ότι το πλοίο πήρε κλίση λόγω ανισομερούς κατανομής του φορτίου. Όπως είπε, μίλησε με τον αρχηγό του Λιμενικού και «φαίνεται ότι έχει ελεγχθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στις 29 Αυγούστου ξεφορτώθηκαν από το πλοίο έξι φορτηγά, πέντε επικαθήμενα, δύο ΙΧ, δύο λεωφορεία και δύο δίκυκλα. Στις 30 Αυγούστου ξεφορτώθηκαν δέκα επικαθήμενα, δέκα ΙΧ, ένα λεωφορείο και δώδεκα δίκυκλα.

Στο πλοίο εκδηλώθηκε φωτιά στο τρίτο γκαράζ ενώ κατευθυνόταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 28 Αυγούστου, προς τα Χανιά, κοντά στη νησίδα του Αγ. Γεωργίου. Επέστρεψε άμεσα στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάζοντας τους 875 επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος. Σημειώνεται, ότι το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Δείτε τι δήλωσε στο Newsbomb.gr ο οδηγός φορτηγού, Παναγιώτης Λίγγος:

Το χρονικό της απίστευτης περιπέτειας εν πλω

Το «Ελ. Βενιζέλος» απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 22:00, προς εκτέλεση του καθιερωμένου δρομολογίου του προς Χανιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό στο γκαράζ No4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο είχε στο γκαράζ 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια, ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ με τη φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος» περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους από την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο ΑΠΕ, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα επιβατικά/οχηματαγωγά πλοία «Blue Horizon» και «Κνωσός Παλλάς», 9 σκάφη του Λιμενικού καθώς και η φρεγάτα Λήμνος.

elvenizelos2

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά εκδηλώθηκε σε φορτηγό.

VENIELS

Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά το πλοίο βρισκόταν 32 ναυτικά μίλια νότια του Πειραιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Δείτε βίντεο μέσα από το πλοίο

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν άμεσα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Σαντορινιός: Θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.