ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΠΝΟ: Τι δηλώνουν οι ναυτεργάτες στο Newsbomb.gr (vid)

Απεργία ΠΝΟ: Τι δηλώνουν οι ναυτεργάτες στο Newsbomb.gr (vid)

Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν ήδη νέα 24ωρη απεργία, μετά την24ωρη σημερινή τους (3/9/2018) απεργιακή κινητοποίηση, καθώς θέλουν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην πρόταση των ακτοπλόων που αφορά στην αύξηση 1% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων των πλοίων.

«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια σήμερα (3/9/2018) αλλά και αύριο -μετά την νέα 24ωρη απεργία-, καθώς η Πανεργατική Ναυτική Ομοσπονδία εμμένει στα αιτήματά της για αυξήσεις στις συμβάσεις κατά 5%, αφού όπως λένε έχουν μείνει στάσιμες για χρόνια. Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των ναυτεργατών, Γιώργο Αντωνόπουλο (πρ. μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού), τον Λευτέρη Σαριδάκη (πρ. πανελλήνιας Ναυτικής Ομποσπονδίας), τον Λευτέρη Μπαρμπαρούση (πρ. ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και τον Θανάση Ευαγγελάκη (πρ. ΠΕΜΕΝ).

Η Διοίκηση κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από αποτυχημένη έκβαση της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΠΝΟ και Συνεδρίου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2018. Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ σημείωνε ότι: «Ο ΣEEN, ακολουθώντας αθέμιτη τακτική κωλυσιεργίας και αρνούμενος να χορηγήσει αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για επτά συνεχόμενα χρόνια, δήλωσε στην Ομοσπονδία ανερυθρίαστα ότι τα μέλη του «αδυνατούν» να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση, εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές τους θέσεις και οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά τους, σε αδιέξοδο».

Τα αιτήματα των ναυτεργατών:

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων στα προ μνημονίων επίπεδα
– Αναστολή του άρθρου που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας
– Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας
– Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τις κατηγορίες πλοίων για το 2018
– Εξασφάλιση καταβολής των δεδουλευμένων από όσους εφοπλιστές χρωστούν μισθούς σε ναυτεργάτες

Αυτό ανάγκασε ορισμένους που είχαν προγραμματίσει είτε να επιστρέψουν από διακοπές είτε να έρθουν Αθήνα για δουλειές να το κάνουν μια ημέρα νωρίτερα, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει πλοίο διαθέσιμο.