ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλεισμένοι για 10 μέρες στη Γαύδο

Αποκλεισμένοι για 10 μέρες στη Γαύδο

Για δέκατη μέρα η νήσος Γαύδος, παραμένει σε ακτοπλοϊκή απομόνωση, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Σφακιά - Γαύδος.

Λόγω γραφειοκρατίας δεν υπάρχει πρόσβαση προς το νοτιότερο μέρος της Ελλάδας και οι κάτοικοι της νήσου εκτός ότι έχουν απώλειες σε φάρμακα, νερό, καύσιμα, δεν έχουν ούτε ταχυδρομείο, μέσω του οποίου καλύπτονται οι οικονομικές τους ανάγκες.

Ο δήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης, σε επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι έχουν προκύψει πολύ σοβαρά προβλήματα σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους κατοίκους και για το Ταχυδρομείο αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε στην Γαύδο δεν υπάρχουν Τράπεζες ούτε άλλο σύστημα ανάληψης μετρητών και όλη η διακίνηση χρημάτων στο νησί όπως οι μισθοδοσίες, συντάξεις, αγοραπωλησίες, αγορά προμηθειών κ.λπ. γίνονται με ταχυδρομικές επιταγές και εμβάσματα. Δυνατότητα που δίνεται μόνο από την Παλαιόχωρα, που βρίσκεται ΕΛΤΑ και δεν δίνεται από την γραμμή των Σφακίων αφού δεν υπάρχει ούτε υποκατάστημα τράπεζας ούτε ΕΛΤΑ».

Ωστόσο η μικρή κοινωνία της Γαύδου αντιμετωπίζει πρόβλημα και με το νερό της νήσου, καθώς δεν είναι πόσιμο και το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις πιο σημαντικές προμήθειες του νησιού.