ΕΛΛΑΔΑ

«Ζορμπάς» - Αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Εύβοια και Φθιώτιδα

«Ζορμπάς» - Αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Εύβοια και Φθιώτιδα

Μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς»:«Θρίλερ» στηνΕύβοια με τρεις αγνοούμενους - Εικόνες αποκάλυψης και στηΦθιώτιδα- Τεράστιες οι ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας

Πάνω από το Θεολόγο της Φθιώτιδας, το Προκόπι και το Μαντούδι της Εύβοιας βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής (30/09) ο Μεσογειακός κυκλώνας και «σφυροκοπά» τις περιοχές αυτές με ιδιαίτερη ένταση.

Διαβάστε ΕΔΩ τα νέα δεδομένα για τον καταστροφικό κυκλώνα και δείτε live πώς κινείται

Οι πληγές που αφήνει πίσω της είναι τεράστιες και ήδη οι δύο Δήμοι (Λοκρών και Μαντουδίου) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μεταφερθεί στην Εύβοια και μαζί τους ακόμη και πεζοπόρα τμήματα από την Λαμία όπως επίσης και ερπυστριοφόρα της πυροσβεστικής για να προσεγγίσουν την περιοχή του Μαντουδίου καθώς όλες σχεδόν οι προσβάσεις έχουν κλείσει.

Προτεραιότητα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων στην Εύβοια. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοείται από τα μεσάνυχτα και που φέρεται να χάθηκε στην περιοχή γύρω από το Μετόχι ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και για έναν 27χρονο που φέρεται να αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με το αυτοκίνητό του μέσα στην ένταση των καιρικών φαινομένων. Στην πρώτη περίπτωση το όχημα εντοπίστηκε και αναζητούνται οι αγνοούμενοι.Στη δεύτερη περίπτωση μια γυναίκα κατάφερε να βγει από το όχημα και να ειδοποιήσει τις Αρχές.

zorbas fthiwtida 6

«Αυτή την ώρα ζούμε την αγωνία για να βρούμε τους τρεις συνανθρώπους μας στην Εύβοια. Εκεί έχουμε ρίξει όλες τις δυνάμεις μας. Θερμή παράκληση σε όλους: Να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις..» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σε ανάρτηση του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Παράλληλα τα πλημμυρισμένα καταστήματα και σπίτια ακόμα και οι ζημιές σε ξενοδοχεία είναι πολλές ενώ μεγάλες ποσότητες λάσπης και νερά έχουν καλύψει κρίσιμες προσβάσεις της περιοχής.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει διακοπεί ενώ έχει πλημμυρίσει ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Με την υπερχείλιση του Κηρέα έκλεισε ουσιαστικά ο δρόμος από Προκόπι σε Μαντούδι. Έτσι δυσκολεύεται η οποιαδήποτε πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Όλοι περιμένουν να πέσει η ένταση της βροχής, να απομακρυνθούν τα νερά και τα χώματα που έχουν καλύψει το οδικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις τα βράχια για να μπορέσουν να κινηθούν από τη Χαλκίδα προς τη βόρεια Εύβοια ή αντιστρόφως.

Όμως αυτή τη στιγμή εντοπίζεται η επέκταση των πλημμυρικών φαινομένων και στη βόρεια Εύβοια αφού υπάρχει υπερχείλιση του Ξηριά με συνέπεια να κλείσουν οι επαρχιακοί δρόμοι γύρω από την Ιστιαία προς Άγιο Γεώργιο, Καμάρια, Ωραιούς, νέο Πύργο.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζουν οι αριθμοί - 160 άτομα απεγκλώβισε η Πυροσβεστική - Δέχθηκε 1.300 κλήσεις

Παράλληλα η ένταση των φαινομένων επεκτείνεται και στο Πευκί, το Ψαροπούλι και άλλες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Ιστιαία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο να υπερχειλίσει ο χείμαρρος Κατσιρέλος που διασχίζει την πόλη και παλιότερα, από την υπερχείλισή του, είχαν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

«Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Χρήστος Καλυβιώτης που όπως λέει «υπάρχει ένα μέτρο νερό ακόμα στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό».

Ο κ. Καλυβιώτης κάνει λόγο για μεγάλες ζημιές ακόμα και στην Λίμνη καθώς «έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα "χώθηκαν" στη λάσπη». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο παραλιακός δρόμος από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι Αγ. Νικολάου έχει κλείσει από τα ορμητικά νερά. Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια και έχουν πέσει βράχοι και προς την μονή Γαλατάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Φθιώτιδα: «Ζούμε έναν εφιάλτη»

Στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας, μηχανήματα του δήμου Λοκρών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί από τη Λαμία, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Λιβαδειά, δίνουν μια πραγματική μάχη για να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς την κυκλοφορία ακόμη και στο βασικό οδικό δίκτυο καθώς κάτω από γέφυρες που διέρχεται ο δρόμος προς το Θεολόγο έχουν συγκεντρωθεί νερά που ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και έχουν μεταφέρει τόνους λάσπης σε κάθε παραλιακή πρόσβαση ενώ η βροχόπτωση συνεχιζόταν το μεσημέρι με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

zorbas fthiwtida 6

«Ζούμε από τα μεσάνυχτα έναν πραγματικό εφιάλτη και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες γιατί οι καταστροφές σε περιουσίες είναι μεγάλες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος λίγο μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θανάση Καρακάντζα, βρίσκεται εκεί από το βράδυ του Σαββάτου συντονίζοντας τις παρεμβάσεις των μηχανημάτων της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων.

fthiwtida zorbas

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραΐσκο ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης «έχει αισθανθεί ιδιαίτερα βαρύ το αποτύπωμα της κακοκαιρίας γεγονός που μας ανάγκασε πολύ νωρίς το πρωί να κηρύξουμε το δήμο Λοκρών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Εκτός από την περιοχή του Θεολόγου οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στο Μαρτίνο, τη Μαλεσίνα, τον Προσκυνά και την Τραγανά αλλά ακόμη και στην περιοχή της Αταλάντης όπως επίσης στην Αρκίτσα και τις Λιβανάτες. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε ακόμη τη μάχη καθώς τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να είναι έντονα. Δεν είναι η ώρα της αποτίμησης καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν τεράστιες ζημιές σε περιουσίες», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους και το ζωικό κεφάλαιο καθώς η ένταση της κακοκαιρίας μετά από μια μικρή ανάπαυλα συνεχίζει είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Πηγή φωτογραφιών, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Lamia Report, Evia Zoom,

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ζορμπάς» LIVE: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες (χάρτες)

«Ζορμπάς» LIVE: Νέα δεδομένα για τον καταστροφικό κυκλώνα - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες