ΕΛΛΑΔΑ

Αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε η Διεθνής Ομοσπονδία

Αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε η Διεθνής Ομοσπονδία

Το χειρότερο σενάριο για τον ιστορικό ανθρωπιστικό Οργανισμό της χώρας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), δυστυχώς φαίνεται πως επαληθεύεται.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης για αποβολή του ΕΕΣ από τις τάξεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης (10/10/2018) απεστάλη από τη Γενεύη, η επιστολή με την απόφαση της ΔΟΕΣ προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο ΕΕΣ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του το απόγευμα της Πέμπτης (11/10/2018), όπου και τα μέλη του ΚΔΣ θα ενημερωθούν για τις δραματικές εξελίξεις.

Η απόφαση αυτή της ΔΟΕΣ σημαίνει ότι σταματούν οι επιχορηγήσεις προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, ο ΕΕΣ χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) έχει οριστεί από τη ΔΟΕΣ για να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων της διοίκησης Οικονομόπουλου για τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού, την ευρεία εγγραφή νέων μελών και τη διενέργεια εκλογών με το νέο καταστατικό μέσα στον Οκτώβριο του 2018. Ωστόσο, δεν τηρήθηκαν τα παραπάνω προαπαιτούμενα, τα οποία ρητώς ζητούσε η ΔΟΕΣ ενώ ο πρόεδρος Νικόλαος Οικονομόπουλος κωλυσιεργούσε και ζητούσε παρατάσεις.

Η ΔΟΕΣ είχε προειδοποιήσει για ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας αποβολής του ΕΕΣ από το 2012, επί διοίκησης Μαρτίνη. Όταν ο υπόδικος, σήμερα, Ανδρέας Μαρτίνης αναγκάστηκε σε παραίτηση, οι επόμενες διοικήσεις ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΔΟΕΣ, με αιχμή του δόρατος τον εκδημοκρατισμό του καταστατικού και το άνοιγμα του Οργανισμού στην κοινωνία. Το 2015, η διορισμένη –με δικαστική απόφαση- διοίκηση Αυγερινού συνέταξε νέο καταστατικό (δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr), το οποίο συμμορφωνόταν με τις οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας και τον Απρίλιο του ίδιου έτους ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση. Επίσης, ορίστηκαν εκλογές με το νέο καταστατικό για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου εγγράφηκαν χιλιάδες νέα μέλη στον Οργανισμό. Ωστόσο, ελάχιστες ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών παλιά μέλη του ΕΕΣ, τα οποία φέρονταν να ανήκουν στο περιβάλλον Μαρτίνη, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του νέου καταστατικού, μπλοκάροντας τις εκλογές. Ως προς το συγκεκριμένο καταστατικό, υπάρχουν αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (2017) καθώς και του Αρείου Πάγου (2018), οι οποίες εγκρίνουν την ουσία των αλλαγών και ζητούν την αλλαγή δύο άρθρων για να συμμορφώνεται με το ελληνικό δίκαιο. Επειδή, όμως η παραπάνω υπόθεση της προσφυγής μελών του ΕΕΣ ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει, το καταστατικό αυτό έχει μπει στον «πάγο».

Η πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς την αναστολή επί της ουσίας της λειτουργίας του, δεν είναι ανεπίστρεπτη, εφόσον υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και σε επόμενη φάση η Διεθνής Ομοσπονδία επανεξετάσει το θέμα. Ζητούμενο, βέβαια, αποτελεί και η στάση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, καθώς ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός λαμβάνει τακτικά επιχορήγηση.