ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρός Σταυρός: Αυγερινός - Εμείς κάναμε το καθήκον μας, φτιάξαμε δημοκρατικό καταστατικό

Ερυθρός Σταυρός: Αυγερινός - Εμείς κάναμε το καθήκον μας, φτιάξαμε δημοκρατικό καταστατικό

Για τα βήματα που είχαν γίνει προς τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του Οργανισμού, μίλησε ο κ. Αντώνιος Αυγερινός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την Παρασκευή (12/10/2018).

«Από τον Μάιο του 2015, οπότε και αναλάβαμε, όνειρο κάθε μέλους ήταν να δημιουργήσουμε έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ο οποίος θα ήταν διάφανος, καθαρός, αποτελεσματικός, με ένα σύγχρονο κοινωνικό, αλληλέγγυο προφίλ, να είναι ένα απάνεμο λιμάνι της κοινωνίας μας» δήλωσε ο κ. Αυγερινός.

«Κατ’ επιταγή της Διεθνούς Ομοσπονδίας το 2015 κάναμε άμεσα Γενική Συνέλευση, περάσαμε το καταστατικό το οποίο είχε εγκριθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία, και μέσα σε ένα μήνα προκηρύξαμε εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 2015, βάσει αυτού του καταστατικού που ήταν δημοκρατικότατο, ανοικτό για εγγραφή οποιουδήποτε ως μέλος του ΕΕΣ. Στο διάστημα αυτό, από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο, ενεγράφησαν 11.000 νέα μέλη σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω και πρέπει να αυξηθεί, π.χ. η Ουγγαρία με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα έχει 200.000 εθελοντές και η Ελλάδα μετράει 3.000 – 4.000 εθελοντές» πρόσθεσε ο κ. Αυγερινός.

Αναφερόμενος, τέλος, στη νυν διοίκηση του Οργανισμού και την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) για την ενεργοποίηση του καθεστώτος αναστολής, ο κ. Αυγερινός δήλωσε: «Μπορούμε να το γλιτώσουμε, εάν καθίσουμε και δουλέψουμε πάνω στις δεσμεύσεις-επιταγές της Διεθνούς Ομοσπονδίας, δηλαδή να δημιουργήσουμε αυτόν το δημοκρατικό Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, απαλλαγμένο από σκιές του παρελθόντος. Δυστυχώς, η σημερινή διοίκηση βλέπω ότι ασχολείται με άλλα θέματα και όχι με αυτές τις επιταγές. Η διατήρηση της ηθικής, άυλης κληρονομιάς και παρακαταθήκης είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από τη διατήρηση των φυσικών αντικειμένων. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, έχουμε το καταστατικό και μπορεί να αξιοποιηθεί» κατέληξε.