ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα που πουλούσε προϊόντα «μαϊμού» μέσω ίντερνετ

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα που πουλούσε προϊόντα «μαϊμού» μέσω ίντερνετ

Περισσότερα από δύο χιλιάδες απομιμητικά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης κατηγορούνται ότι θα επιχειρούσαν να διαθέσουν στην αγορά, οκτώ άτομα τα οποία συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και από τον Νοέμβριο του 2015, τουλάχιστον, συντόνιζαν όλα τα επιμέρους στάδια παραγωγής και διάθεσης απομιμητικών προϊόντων, επώνυμων εταιριών, κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, προκειμένου να προσδίδουν κάλυψη και νομιμοφάνεια στις ενέργειές τους, φέρονται ότι λειτουργούσαν εταιρείες που είχαν συστήσει με αντικείμενο την εμπορία ρούχων, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα - κατά περίπτωση - με την παραγωγή των απομιμητικών προϊόντων, την εύρυθμη λειτουργία των χώρων, τη λήψη των παραγγελιών, την προετοιμασία των δεμάτων που έπρεπε να αποσταλούν, καθώς και τη λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές. Η παραγγελία των προϊόντων πραγματοποιούνταν κατόπιν μηνύματος του ενδιαφερόμενου αγοραστή στις ιστοσελίδες που διέθετε η εγκληματική οργάνωση και ακολουθούσε αποστολή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με μέθοδο πληρωμής την αντικαταβολή.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε χώρους της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2.062 απομιμητικά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης επώνυμων εταιρειών, 11.645 στάμπες επώνυμων εταιρειών, 145 στάμπες με λογότυπο, 3 πρέσες θερμομεταφοράς, εκ των οποίων η μία για καπέλα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 6 κεντρικές μονάδες, διάφορα σύνεργα απαραίτητα για την πλαστογράφηση σημάτων και την παραγωγή των απομιμητικών ειδών, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο καθώς και πλήθος εγγράφων, παραστατικών και χειρόγραφων σημειώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων, η ζημία που υπέστησαν οι νόμιμες εταιρείες υπερβαίνει τις 286.730 ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτες και τη νομοθεσία για τη ρύθμιση αγοράς προϊόντων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων