ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - «Έρχονται εξετάσεις γκραν γκινιόλ»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - «Έρχονται εξετάσεις γκραν γκινιόλ»

Οι αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης για το δίπλωμα οδήγησης, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε εκπαιδευτές, εξεταζόμενους και εξεταστές.

«Θα γίνουμε σαν αυτά που κοροϊδεύουμε, την Ινδία για παράδειγμα. Οι εξετάσεις για το δίπλωμα θα είναι πλέον γκραν γκινιόλ, θα χτυπάμε κόσμο στο δρόμο».

Με αυτά τα λόγια «σκιαγραφεί» την εικόνα των μελλοντικών εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (Π.Ο.Ε.Ο.), Διαμαντής Ηλιάδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για μια εκ των αλλαγών που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Διαβάστε εδώ τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το καλοκαίρι, μια από τις αλλαγές που έχουν προταθεί είναι να απουσιάζει ο εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια της εξέτασης, από το όχημα. Δηλαδή σε αυτό, να βρίσκεται μόνος ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής.

«Είναι δυνατό να συμβεί αυτό; Ποιος μαθητής και ποιος εξεταστής θα δεχθεί να γίνει αυτό; Ήδη οι εξεταστές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Και ποια ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει να ασφαλίσει αυτά τα οχήματα», αναρωτιέται ο κ. Ηλιάδης. «Πόσες φορές δεν έχουμε προλάβει ατύχημα, σταματώντας εμείς το αυτοκίνητο, φρενάροντας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης;», συμπληρώνει. «Σε ποιά άλλη χώρα συμβαίνει αυτό; Είναι επινόηση του υπουργείου».

Η διαδικασία των εξετάσεων, σύμφωνα με το προς κατάθεση νομοσχέδιο, αναφέρει επίσης, ότι κατά το πρώτο -μεταβατικό- τετράμηνο της εφαρμογής των αλλαγών αυτών, στη διαδικασία της εξέτασης θα συμμετέχει ένας εκπαιδευτής, ο οποίος όμως θα έχει προκύψει μετά από κλήρωση, και δεν θα είναι αυτός που έχει διδάξει τον εξεταζόμενο.

«Δηλαδή», τονίζει ο κ. Ηλιάδης, «θα εξετάζει τον εκάστοτε μαθητή και τη δουλειά του εκπαιδευτή, ένας ανταγωνιστής του»!

Οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου 25 ημέρες. «Περισσότεροι από 20.000 περιμένουν να εξεταστούν και αν προσθέσετε σε αυτούς, τους άνω των 74ων ετών, οι οποίοι καλούνται να ξαναδώσουν εξετάσεις, τότε ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 25.000 ανθρώπους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Οι προτάσεις αυτές έχουν παρουσιαστεί από τον περασμένο Μάιο και το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα φτάσει στη Βουλή για συζήτηση καθώς όπως σημειώνει ο κ. Ηλιάδης βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κράτους. «Ευελπιστούμε ότι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα το έχουμε στα χέρια μας, ώστε να προχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να έχουμε στα χέρια μας το νομοσχέδιο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε, ποιες θα είναι οι προτάσεις μας και πώς θα κινηθούμε».

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.Ο.:

exetaseis odhgisis2

Οι εξετάσεις για τους άνω των 74ων

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν και πάλι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

«Πουθενά στον κόσμο δεν δίνουν εξετάσεις οι άνω των 74ων ετών με αυτό τον τρόπο, όπως δηλαδή δίνουν οι πρωτοβάθμιοι», σχολιάζει ο κ. Ηλιάδης και τονίζει: «Στατιστικά, μόλις το 2,4% των ατυχημάτων προκαλούνται από οδηγούς της τρίτης ηλικίας».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ζάκυνθος – Προειδοποίηση Τσελέντη για μεγάλο μετασεισμό: Πότε θα «χτυπήσει»

Σεισμός Ζάκυνθος: To νησί άντεξε τα Ρίχτερ - Δείτε τις ζημιές (pics)