ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη: Φωτιές, οδοφράγματα και μολότοφ έξω από το ΑΠΘ (vids+pics)

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη: Φωτιές, οδοφράγματα και μολότοφ έξω από το ΑΠΘ (vids+pics)

Κουκουλοφόροι έσπασαν θρανία, έβαλαν φωτιές και έστησαν οδοφράγματα - Πέταξαν μολότοφ προς τα ΜΑΤ και στον προαύλιο χώρο του Παλαί Ντε Σπορ - Μικρή ομάδα κινήθηκε προς τη ΔΕΘ - Κλειστή και στα δύο ρεύματα η Εγνατία - Έκαψαν αμερικανική σημαία στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Εκτονώθηκε το σκηνικό έντασης που στήθηκε από άγνωστους στην περιοχή μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά το πέρας των πορειών για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως «ορμητήριο» για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

thessaloniki copy

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

thessaloniki2

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων και εξετάζει η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ παραμένουν ακόμη κλειστοί προκειμένου τα αναλάβουν «δράση» τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να δοθούν στην κυκλοφορία.

Έκαψαν την αμερικανική σημαία και έσπασαν βιτρίνες

Έξω από το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή, κατέληξε η πρώτη πορεία που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, για την 45η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν μέλη του Συνδέσμου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων Αντιστασιακών, ενώ ακολούθησαν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Όταν η πορεία έφτασε μπροστά από το Προξενείο, διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην πορεία κινήθηκαν μέσω της Αριστοτέλους προς την Εγνατία και κατέληξαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
Σύμφωνα επίσης με το seleo, φθορές προκάλεσαν άγνωστοι σε καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πορείας που γίνεται από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και από αντιεξουσιαστές στο κέντρο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άγνωστοι έσπασαν βιτρίνες που βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή.

vitrina2

Πηγή: thestival, seleo