Χρηματοδοτικά προγράμματα: Πώς θα λάβετε επιδότηση για να μην… «καείτε»!

Newsroom Newsroom

Χρηματοδοτικά προγράμματα: Πώς θα λάβετε επιδότηση για να μην… «καείτε»!
Pixabay

Ο χειμώνας έδειξε τις περασμένες ημέρες για πρώτη φορά τα… δόντια του φέτος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη αποδοτικής αλλά και οικονομικής θέρμανσηςτων σπιτιών τόσο στην Αθήνα όσο και την περιφέρεια.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι… απαγορευτική για αρκετά νοικοκυριά και ιδιαίτερα για όσα δεν δικαιούνται το επίδομα, αρκετοί είναι αυτοί που διερευνούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Το φυσικό αέριο, η γεωθερμία και τα συστήματα αντλιών θέρμανσης, είναι μερικές από αυτές τις εναλλακτικές μορφές και η νομοθεσία είναι στο «πλευρό» και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικιών να προχωρήσουν στην υιοθέτηση τους χωρίς να βρουν μπροστά τους το εμπόδιο της έγκρισης από τους άλλους ενοίκους.

Συγκεκριμένα, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών τους, χωρίς να λαμβάνουν τη συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών, όπως και απαλλάσσονται πλήρως από όλες τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Μοναδική υποχρέωση τους είναι η συμμετοχή στην ετήσια δαπάνη συντήρησης του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι… για να μην «καούν»

Τα βήματα

Κάθε ιδιοκτήτης, ανεξαρτήτως του ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, έχει το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως την σύγκληση συνέλευσης με θέμα την αποσύνδεσή της ιδιοκτησίας του από την κεντρική θέρμανση του κτηρίου.

Στις περιπτώσεις που η πολυκατοικία δεν έχει διαχειριστή – στον οποίον πρέπει να δοθεί η γραπτή αίτηση για συνέλευση – ή αν ο διαχειριστής δεν συγκαλέσει τη συνέλευση εντός 30 ημερών, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να την συγκαλέσει, αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτηρίου. Αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που ανάρτησε την πρόσκληση.

Αν η συνέλευση λάβει αρνητική απόφαση για το αίτημα του ιδιοκτήτη ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημέρων από την σύγκληση της συνέλευσης – όπως πρέπει – τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα (με δικές του δαπάνες, ευθύνη και επιμέλεια) να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μονώνοντας τους σωλήνες που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Πρέπει, όμως, να δείξει προσοχή και να μην θίξει τη θέρμανση των συνιδιοκτητών του.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός πρέπει να εγκατασταθεί με βάση τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και να τοποθετηθεί εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.

Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτηρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους όρους των πολεοδομικών διατάξεων.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης οφείλει, πριν ξεκινήσει τις τεχνικές εργασίες, να ενημερώσει τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου, αλλά και για τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του, όπως και τον χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Κρατικές κατασκηνώσεις 2020: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές - Πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν

21:26

Δύσκολες ώρες για Ολλανδό πρωθυπουργό

21:26

Έξαλλος ο Τραμπ με ΜΜΕ: Μίσος και κακοήθεια επειδή έπαιξα γκολφ

21:22

Εφιάλτης στην Αυστραλία: «Σφυροκοπείται» από την «καταιγίδα της δεκαετίας» (pics)

21:15

ΟΑΕΔ - Επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους: Τελευταία ευκαιρία για να πάρουν τα χρήματα

21:13

ΗΠΑ: Ατρόμητη 10χρονη έτρεψε σε φυγή επίδοξο ληστή - Δείτε τι έκανε (vid)

21:09

Masterchef-Spoiler: Ποιος κερδίζει σήμερα (25/05) και ποιος θα πάρει το Silver Award (video+photos)

21:04

Άρση μέτρων: Ουρές στο λιμάνι του Πειραιά - Μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις μέσα στα πλοία (pics)

21:03

MasterChef spoiler Silver Week: Αυτός κερδίζει τα 10.000 ευρώ (pics)

21:02

Χαμός σε γήπεδο: 400 οπαδοί κάνουν «ντου» σε ποδοσφαιρικό αγώνα (vid)

21:00

Κορονοϊός Ιρλανδία: Κανένας νέος θάνατος μέσα σε ένα 24ωρο για πρώτη φορά μετά τις 11 Μαρτίου

20:59

MasterChef 4: Αυτή είναι η πρώτη έξοδος του Σταυρή στην Κύπρο πριν τον τελικό (vid)

20:57
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved