ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - Η «Υπατία» σκέπασε τη Θεσσαλονίκη με χιόνια - Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Καιρός - Η «Υπατία» σκέπασε τη Θεσσαλονίκη με χιόνια - Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Καιρός - Η «Υπατία» έφτασε στην Ελλάδα - Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις «χτυπά» τη χώρα - Σε λευκό κλοιό η Θεσσαλονίκη - Έκλεισαν άρον - άρον τα σχολεία στη συμπρωτεύουσα - Προβλήματα και πάλι στο αεροδρόμιο Μακεδονία - Δείτε εικόνες και βίντεο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Ποιες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα - Πού εντοπίζονται προβλήματα - Σε ποια σημεία κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων - Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς τις επόμενες ώρες - Σε ποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά

Η «Σοφία» έντυσε σχεδόν όλη τη χώρα στα «λευκά», ο «Τηλέμαχος» έφερε χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, σειρά τώρα έχει η «Υπατία» που «χτυπά» από το πρωί της Τετάρτης, κυρίως τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με πυκνές χιονοπτώσεις.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας «Υπατία», είναι τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και οι θυελλώσεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε λευκό κλοιό η Θεσσαλονίκη

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά το έστρωσε στα περισσότερα σημεία. Μάλιστα, λόγω του χιονιά τα σχολεία στη συμπρωτεύουσα έκλεισαν άρον - άρον, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και αργά το μεσημέρι.

Δείτε εικόνες από το χιονισμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη gallery του Newsbomb.gr

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, ενώ τόνισε ότι επιχειρούν 100 μηχανήματα και επισήμανε ότι όλα τα οδικά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρά και δεν χρειάζονται αλυσίδες.

«Στα ορεινά τμήματα της Περιφέρειας οπωσδήποτε χρειάζονται αλυσίδες» ανέφερε και κάλεσε τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο να έχουν οπωσδήποτε στο αυτοκίνητό τους αλυσίδες για την περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται διαρκώς ρίψεις αλατιού και αποχιονισμοί όπου χρειάζεται.

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Σοβαρά προβλήματα λόγω κακοκαιρίας - Τι ανακοίνωσε η Fraport

Ανακοίνωση εξέδωσε αργά το μεσημέρι η Fraport για τη λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτήν την ώρα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης η Fraport Greece συστήνει προς το επιβατικό κοινό που προγραμματίζει τις επόμενες ώρες να μετακινηθεί αεροπορικώς από και προς την Θεσσαλονίκη να ενημερώνονται για τον προγραμματισμό των πτήσεων είτε επικοινωνώντας με την αεροπορική τους εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, είτε από την επίσημη ιστοσελίδα του Αεροδρομίου www.skg-airport.gr.

O εκχιονισμός στους διαδρόμους και χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών συνεχίζεται κανονικά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία.

Προβλήματα και σήμερα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Προβλήματα παρατηρήθηκαν νωρίτερα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, λόγω της χιονόπτωσης. Ορισμένα δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ άλλα είχαν τροποποιηθεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της πόλης, αναφέρει το thestival.gr.

Ποιες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νομοί Χαλκιδικής και Κιλκίς και ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες.

Στην κατάψυξη η χώρα

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται και σήμερα ολόκληρη η χώρα με τη θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές να πέφτει ακόμα και 17 βαθμούς υπό το μηδέν. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν έπεσε στα πολύ χαμηλά επίπεδα της Τρίτης 08/01.

thermokrasia

Σε λευκό κλοιό τα Ιωάννινα

Χιονίζει από τα ξημερώματα στο νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της Άρτας. Συνεργεία των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται πυρετωδώς για να μην κλείσουν τα οδικά δίκτυα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν να φτάσουν μέχρι το πιο απομακρυσμένο προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί.

Από τις 4 τα ξημερώματα απαγορεύτηκε η κίνηση σε φορτηγά και νταλίκες, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων -Κακκαβιάς, στην Παλιά Εθνική Ιωαννίνων -Κοζάνης, ενώ η Τροχαία σταματάει όσους κινούνται στην Εγνατία στα διόδια Δροσοχωρίου και στο Επισκοπικό της Ιονίας Οδού, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.

Τα σχολεία λόγω παγετού και χιονόπτωσης παρέμειναν κλειστά στο νομό Ιωαννίνων και στους δήμους, όπου εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει ο χιονίας που σαρώνει τη χώρα. Σε πολλέα σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει, πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και ποια χωριά είναι αποκλεισμένα.

Αλεξανδρούπολη: Στους -11 η θερμοκρασία στον δήμο Σουφλίου

Κλειστά είναι σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία στους τέσσερις από τους πέντε δήμους του νομού Έβρου, καθώς ο υδράργυρος παραμένει σε θερμοκρασίες που αγγίζουν και τους -10 βαθμούς.

«Λόγω υπερβολικού παγετού, με θερμοκρασίες το πρωί στους -10 και -11 βαθμούς, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα παιδιά με ασφάλεια. Από τα ξημερώματα ελέγχω τους δρόμους και ο πάγος είναι υπερβολικός. Ο δήμος Σουφλίου είναι ένας από τους οκτώ μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο, με ανηφόρες και κατηφόρες στους οικισμούς του και αυτό δυσχεραίνει τη διαδικασία καθαρισμού των δρόμων από τον πάγο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός.

Ο κ. Πουλιλιός εξηγεί πως μεγάλος αριθμός των μαθητών μετακινείται από τους οικισμούς του δήμου στις σχολικές μονάδες του Σουφλίου με λεωφορεία, τα οποία όμως λόγω της υφισταμένης κατάστασης δεν πραγματοποιούν δρομολόγια σε πολλές περιοχές.

«Ο δήμος έχει φροντίσει για τον καθαρισμό των σχολείων, για την επάρκεια πετρελαίου, κυρίως όμως φροντίζει για την ασφαλή προσέλευση των παιδιών στα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε έλλειμμα σε εξοπλισμό, αλλά και σε προσωπικό, για τον χειρισμό των δύο μηχανημάτων που διαθέτουμε και έτσι χρησιμοποιούμε ιδιώτες για τον καθαρισμό των δρόμων. Ακόμη και τα μηχανήματα όμως δεν μπορούν με αυτές τις συνθήκες να βγουν στις ανηφόρες για να ρίξουν αλάτι, λόγω του πάγου. Από τις 11 το πρωί έως και τις τρεις το μεσημέρι που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία ρίχνουμε αλάτι εκεί που μπορούμε και στα πιο επικίνδυνα σημεία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σουφλίου.

Πού θα «χτυπήσει» η Υπατία τις επόμενες ώρες

Η «Υπατία», ένα νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ξεκινήσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το πρωί, με κύρια χαρακτηριστικά τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Σύμφωνα το meteo.gr σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, σε περιοχές της Ηπείρου με υψόμετρο πάνω από 300 περίπου μέτρα, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράλληλα βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.

Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων από το απόγευμα.

Ο καιρός από την ΕΜΥ

Στην Αττική, σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ αργότερα πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά - ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) που τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -03 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα στη Θράκη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -07 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές της ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια. Η θερμοκρασία από -02 (μείον 2) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις βαθμιαία τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, κατά τόπους πυκνές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -06 (μείον 6) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Το απόγευμα και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στις Κυκλάδες από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. από το απόγευμα τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους νοτιοδυτικούς 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και από το μεσημέρι 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi, voria.gr, thestival.gr, dailythess.gr, meteo.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θα δουν στο μισθό τους αύξηση έως και 120 ευρώ: Τι αλλάζει και για ποιους εργαζόμενους

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η «Υπατία» με χιόνια, καταιγίδες και 9 μποφόρ (pics)

Προσοχή! Αυξήσεις - «φωτιά» στα διόδια από σήμερα: Δείτε πόσα θα πληρώνουμε ανά σταθμό