ΕΛΛΑΔΑ

«Στέλνουν» το Κτηματολόγιο στα όργανα της ΕΕ

«Στέλνουν» το Κτηματολόγιο στα όργανα της ΕΕ

Την πρόθεσή του να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πληροφορηθούν πού πάνε τα κονδύλια τα οποία διέθεσαν για το σχεδιασμό του Εθνικού Κτηματολογίου προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, Χρήστος Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να παίζει με τα ακίνητα των πολιτών και παράλληλα να καραδοκούν οι απατεώνες...».

Όπως κατήγγειλε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την κρατούσα κατάσταση ελλοχεύει ο κίνδυνος «παράνομης οικειοποίησης αλλότριας ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο ιδιωτικής, αλλά και δημόσιας» που αγγίζει τα όρια εισαγγελικής παρέμβασης.

«Τα λάθη της Κτηματογράφησης δεν καταλογίζονται στους υπεύθυνους που εκτέλεσαν αυτό το έργο και παρέδωσαν αυτό το Κτηματολόγιο για εφαρμογή, αλλά τα πληρώνει ο πολίτης», υποστήριξε ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνοντας ότι «σε ορισμένες περιοχές οι μελέτες και το έργο της κτηματογράφησης αποδείχθηκαν στην πράξη, όχι απλά ποιοτικά απαράδεκτες και προβληματικές, αλλά καθ' ολοκληρίαν ανεφάρμοστες», όπως είναι στη Λέσβο, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Χίο κ.λπ.

Ο κ. Χριστόπουλος επέρριψε ευθύνες στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» αλλά στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη επειδή δεν προκήρυξε το διαγωνισμό για την πλήρωση των κενών θέσεων των υποθηκοφυλάκων, με αποτέλεσμα τρία μεγάλα υποθηκοφυλακεία να μην έχουν υποθηκοφύλακα (Περιστερίου, Καστοριάς και Αιγίου).

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε η κατάσταση αυτή και ειδικά με τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο, έχει μπλοκάρει τις επενδύσεις στα ακίνητα, καθώς «ουδείς στοιχειωδώς εχέφρων διακινδυνεύει υπ' αυτό το καθεστώς να επενδύσει σε ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις».