ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι θα πληρώσουν το «χαράτσι» στα ακίνητα

Ποιοι θα πληρώσουν το «χαράτσι» στα ακίνητα

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με το περιβόητο χαράτσι της ΔΕΗ, έδωσε στην δημοσιότητα την τελική εγκύκλιο που ορίζει ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι θα εξαιρεθούν από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώσουν αν έχουν παρέλθει 80 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμούς.

Η αρχική απόφαση ήταν για 40 ημέρες.

Από την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων εξαιρούνται αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων, ενώ προβλέπεται ότι όσοι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής θα απευθύνονται στην εφορία με αίτηση.

Εκεί θα αποφασίζει μία τριμελής επιτροπή για το αν θα εξαιρεθούν ή όχι από το νέο φόρο.

Η εγκύκλιος επίσης προβλέπει ότι ακόμη και αν υπάρχει λάθος στον υπολογισμό το νέο τέλος ακινήτων θα πληρωθεί κανονικά και στη συνέχεια και εφόσον έχουν γίνει οι διορθώσεις θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές.

Μετά τη διόρθωση του λάθος επιστρέφεται η διαφορά του φόρου από τη ΔΕΗ ή αφαιρείται από το φόρο του 2012.

Ακόμη έως τις 20 Ιανουαρίου 2012 θα μπορούν να προσέλθουν οι δημότες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στον οποίο υπάγονται προκειμένου να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα, την τιμή ζώνης ή και την παλαιότητα.

Σημαντική είναι η διευκρίνιση που αφορά τους ενοικιαστές στην περίπτωση που δεν πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και μαζί με αυτόν το φόρο στα ακίνητα.

Σε αυτή την περίπτωση το φόρο θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης απευθείας στην εφορία.

Τέλος αν υπάρχει συμφωνία για πληρωμή της ΔΕΗ σε δόσεις το ίδιο θα συμβεί και για το φόρο στα ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «όπως επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σε κανένα πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά από την άλλη μεριά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και κανένας πολίτης που έχει τη δυνατότητα καταβολής του τέλους δεν θα αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μετάσχει σε μία συλλογική προσπάθεια για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, κρυπτόμενος πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.


Δείτε στο παρακάτω pdf την διαδικασία διάρθρωσης λαθών, τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες, για την αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης και το πότε κόβεται το ρεύμα.

Διαβάστε ακόμη:

Αποστάσεις κρατά το ΣτΕ για το τέλος ακινήτων