ΕΛΛΑΔΑ

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα (pics+ vids)

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα (pics+ vids)

Το άγαλμα ύψους 3,45 μέτρων και μήκους 3,8 μέτρων φιλοτεχνήθηκε από τον Γιάννη Παππά στις αρχές της δεκαετίας του 1990

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε πριν από 26 χρόνια πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας .

Πρόκειται για ένα άγαλμα ύψους 3,45 μέτρων και μήκους 3,8 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη τοποθετήθηκε σε ορθογώνιο βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων, που στη μία πλευρά του αναγράφει το όνομα του δημιουργού γλύπτη και στην άλλη το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993. Το άγαλμα αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού που αργότερα το δώρισε στον δήμο Αθηναίων.

Ο καλλιτέχνης πέθανε το 2005, χωρίς να δει το έργο του στην πρωτεύουσα. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη.

Πέρασαν συνολικά 26 χρόνια από την ολοκλήρωσή του αγάλματος, και χρειάστηκε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να δώσει την έγκρισή του προκειμένου ο έφιππος Αλέξανδρος να λάβει τη θέση του στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Ιός απειλεί χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές - Τι πρέπει να προσέξετε

Θρήνος για τη Τζίνα Αχτύπη: Πέθανε σε ηλικία 47 ετών

Σχετικές ειδήσεις