ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πάσσαρη: Έτσι σκότωσε τους δύο αστυνομικούς - Πώς έλυσε τις χειροπέδες και πού βρήκε το όπλο

Δίκη Πάσσαρη: Έτσι σκότωσε τους δύο αστυνομικούς - Πώς έλυσε τις χειροπέδες και πού βρήκε το όπλο

Με τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών και φρουρών που συμμετείχαν στη μοιραία μεταγωγή του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, το Φεβρουάριο του 2001 Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», συνεχίστηκε σήμερα (23/4) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο αστυνομικών από τον αδίστακτο κακοποιό.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τον επικίνδυνο απόδρασης κρατούμενο, φαίνεται πως στάθηκε η αιτία για να χάσουν τη ζωή τους οι δύο αστυνομικοί του Μεταγωγών. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι σωματικοί έλεγχοι δεν πραγματοποιούνταν «από την ρουτίνα», καθώς οι κρατούμενοι «ήταν ήδη ελεγμένοι από τη φυλακή» και ότι η διαβάθμιση του «επικίνδυνου απόδρασης» ήταν κάτι συνηθισμένο και για αυτό δεν δινόταν η απαραίτητη σημασία. «Το χαρτί του έγραφε μόνο κλοπές, για τα υπόλοιπα ήταν υπόδικος και δεν ήταν καταγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας ωστόσο κανένας δεν κατάφερε να απαντήσει με σαφήνεια πως ο Κώστας Πάσσαρης βρήκε το όπλο με το οποίο πυροβόλησε σχεδόν εξ’ επαφής τα θύματά του και με ποιο τρόπο έλυσε τις χειροπέδες του, καταφέρνοντας να αποδράσει.

Ενώπιον του δικαστηρίου παρέλασαν δεκάδες μάρτυρες, καταθέτοντας για τα όσα οι ίδιοι έζησαν σε σειρά υποθέσεων, οι οποίες έχουν αποδοθεί στον Κων. Πάσσαρη που εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας και δεν κάθεται στο εδώλιο. Όπως ανέφερε ένας εξωτερικός φρουρός των φυλακών, που ήταν παρών στην αιματηρή απόδραση, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. «Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν "Με έφαγε". Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε τον δεύτερο, το Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».

Πολιτική αγωγή: Πού μπορεί να βρήκε το όπλο;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο.

Πολ. Αγωγή: Ποιος του έδωσε τα χέρια μπροστά; Γιατί κανονικά έπρεπε να ήταν πίσω.

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Πολ. Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του;

Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά... Πολλά μπορεί να έγιναν. Πάντως εμάς δεν μας πλησίασε κάποιος στο νοσοκομείο.

Υπεράσπιση: Ο κατηγορούμενος αποδέχεται το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του...

Πρόεδρος: Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες...

Υπεράσπιση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ...

Τα πλημμελήματα

Ο Κων. Πάσσαρης που ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για τα πλημμελήματα (σ.σ.έχουν διαχωριστεί υπό τον κίνδυνο παραγραφής), αποδέχεται το σύνολο των κατηγοριών, μεταξύ των οποίων σειρά ανθρωποκτονιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας, παράνομη παρακράτηση και άλλα που φέρονται να τελέστηκαν το 2001, εκτός από τη ληστεία πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος. «Ο εντολέας μου αρνείται ότι ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo modus operandi του Κων. Πάσσαρη ήταν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όχι κουκούλα full face ή κράνος, όπως συνέβη στη ληστεία στο Περιστέρι» ανέφερε ο υπερασπιστής του.

Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην καλή διαγωγή του Κων. Πάσσαρη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, εξηγώντας ότι θα ζητήσει αργότερα στην αναγνώριση σχετικών ελαφρυντικών. «Σαφώς έχει διαπράξει ότι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιον σας και αν ήταν εδώ θα διαφώτιζε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί» ανέφερε, με την πολιτική αγωγή να απαντά: «ο Κων. Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άφησε πίσω, να δει πως ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη». Κατά την επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου.

Σχετικές ειδήσεις