ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολάκης: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην Τουρκία - Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα

Αποστολάκης: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην Τουρκία - Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα
«Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε.
EUROKINISSI

Μιλώντας σε αμυντικό συνέδριο αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν και «είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και της διευθέτησης των όποιων διαφορών μεταξύ τους, σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου» εν τούτοις «είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, «οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια εκπαίδευσης και επαγγελματισμού που διαθέτουν. Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους» και ως εκ τούτου «έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια, για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα, όταν και εφόσον απαιτηθεί και να μην έχετε καμία αμφιβολία».

Όπως είπε, «η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες και πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας».

«Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης» συμπλήρωσε ενώ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις εξήγησε πως η συνεισφορά τους «στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος».

Χαρακτήρισε την Τουρκία δύσκολο γείτονα: «Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης. Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε για τις δομές ασφαλείας στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις «από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τα Βαλκάνια» και «από το Κόσσοβο έως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι της Αφρικής» ενώ για τα Βαλκάνια είπε πως η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον Ευρω-Ατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση αμυντικών δράσεων οικοδόμησης δυνατοτήτων.

«Βασιζόμενοι στο προσωπικό μας και στις αμυντικές μας δυνατότητες, προβάλλουμε την αξιόπιστη αποτρεπτική μας ικανότητα και προάγουμε τη διεθνή εμπέδωση του ρόλου σταθερότητας της Ελλάδας. Σε όλη μας την προσπάθεια, το προσωπικό αποτελεί τον κυριότερο πολλαπλασιαστή ισχύος μας, βαδίζοντας στο δρόμο της ευθύνης, με σθένος και με το κεφάλι ψηλά. Είναι τέτοιο το ηθικό, η ποιότητα, η επαγγελματική κατάρτιση και η αξιοσύνη τους που δεν σου αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας. Και βέβαια, απολαμβάνουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κοινωνία. Αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς και την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού» είπε μεταξύ άλλων.

Ρoή Ειδήσεων