ΕΛΛΑΔΑ

Κατά 3,6% μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα

Κατά 3,6% μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα

«Σημαντική» μείωση ύψους 2,5% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων κατέγραψε το 2018 η EΕ, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2018 στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-9,0%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (-8,1%), την Ιρλανδία (-6,8%). Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση 3,6%.

Αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε οκτώ κράτη μέλη:
Τη Λετονία (+ 8,5%), τη Μάλτα (+ 6,7%), την Εσθονία (+ 4,5%), το Λουξεμβούργο (+ 3,7% ), τη Φινλανδία (+ 1,9%) και τη Λιθουανία (+ 0,6%).

Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Eurostat, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές CO2 στη χώρα όπου καίγονται τα ορυκτά καύσιμα: για παράδειγμα, εάν εισάγεται άνθρακας, αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών, ενώ εάν εισάγεται ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει άμεση επίπτωση στις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές καταγράφονται στη χώρα εξαγωγής όπου παράγεται.

Σχετικές ειδήσεις