ΕΛΛΑΔΑ

Καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ (pics)

Καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ (pics)

Η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/05/2019) στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ομάδας, που αναρτήθηκε σε γνωστό σάιτ του αντιεξουσιαστικού χώρου, η επίθεση έγινε με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας από τη 2α Μαΐου.

Στην ανακοίνωση ο «Ρουβίκωνας» ζητά να «αρθεί η φασιστική διάταξη του εισαγγελικού βέτο» για την άδεια στον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «οι άδειες των κρατουμένων είναι κατάκτηση κερδισμένη με αίμα δεν είναι παραχώρηση ούτε ευεργέτημα. Η απαίτηση για δηλώσεις μετανοίας είναι ο εκβιασμός που χρησιμοποιεί η αστική εξουσία για να ταπεινώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Η επίθεση

Η καταδρομική επίθεση με μπογιές και καπνογόνα έγινε γύρω στις 4:00 π.μ.

Συγκεκριμένα μια ομάδα περίπου 10 ατόμων, που έφτασε στο σημείο με μηχανές, πλησίασε το σπίτι που βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία, πέταξαν τις μπογιές και τα καπνογόνα και έτρεξαν να εξαφανιστούν.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικά που ήταν στη γύρω περιοχή έχουν προχωρήσει σε εννιά προσαγωγές και αυτή την ώρα εξετάζονται στα γραφεία της ΓΑΔΑ.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το σημείο:

Η ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη

Με ένα tweet του, ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε την επίθεση στο σπίτι του, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να τιμωρηθούν οι δράστες της καταδρομικής.

«Καλημέρα, ξύπνησα λόγω ενός παιδιάστικου βανδαλισμού έξω από την οικεία μου, θα συνεχίζω να συνεργάζομαι με τις ελληνικές αρχές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι με βάση το νόμο. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

Δείτε το tweet:

Τηλεφωνική επικοινωνία Κατρούγκαλου-Πάιατ

Την καταδίκη του «με τον εντονότερο τρόπο» εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών «για το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού στην κατοικία του πρέσβη της φίλης χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια, η οποία ωστόσο δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αρχές κι αξίες, προς όφελος και των δύο λαών μας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Για το περιστατικό, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς και τον ενημέρωσε για όλες τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης (14/05/2019), καταδρομική επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι, ενώ νωρίτερα άγνωστα άτομα έκαψαν το αυτοκίνητο της αστυνομικής συντάκτριας του CNN Greece.