ΕΛΛΑΔΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Με κόκκινο και μαύρο φωτίστηκε η Βουλή - Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης

Γενοκτονία των Ποντίων: Με κόκκινο και μαύρο φωτίστηκε η Βουλή - Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης
EUROKINISSI

Με κόκκινο και μαύρο χρώμα φωτίστηκε το βράδυ της Κυριακής το Ελληνικό Κοινοβούλιο, προς τιμήν της 19ης Μαΐου και των 100 ετών από την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, το κόκκινο και το μαύρο «συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος».

Σημειώνεται επίσης ότι «είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».

Σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με προσκαλεσμένους τους φορείς που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Κορυφώθηκαν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις μνήμης

Κορυφώθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Από τη Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) στην πλατεία Συντάγματος με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την ολονυχτία στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα οι παρευρισκόμενοι άναψαν 100 κεριά όσα τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Γενοκτονία.

Την Κυριακή τελέστηκε μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου σημαντική στιγμή ήταν η αλλαγή της προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» που διοργανώνει στο Ηρώδειο η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στην παράσταση συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Έλενα Κελεσίδου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Χάικ Γιαζιτζιάν, η Σαρίνα Κρος η Πέλα Νικολαίδη και ο Χεήστος Καλιοντσίδης. Μαζί τους χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις».

Σχετικές ειδήσεις