ΕΛΛΑΔΑ

Ψάρια - «δολοφόνοι» στις ελληνικές θάλασσες (pics)

Ψάρια - «δολοφόνοι» στις ελληνικές θάλασσες (pics)

Είναι ισχυροί θηρευτές που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστηµα, ενώ είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.

Απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστηµα και για τον άνθρωπο συνιστούν αυτά τα δύο ψάρια, που µε αφετηρία τον Ινδικό Ωκεανό πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Και τα δύο ψάρια είναι ισχυροί θηρευτές που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστηµα, ενώ είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.

Με διαφορά ελάχιστων ηµερών, ο επαγγελµατίας αλιέας Μανώλης Μουρίκης, από τη Σάµο, έπιασε στα δίχτυα του και τα δύο είδη, ψαρεύοντας ανοικτά του Καρλοβάσου.

Ευτυχώς, ο ίδιος γνώριζε µε τι είχε να κάνει και πώς να τα χειριστεί.

Πρόκειται για το λεοντόψαρο και τον λαγοκέφαλο.

Δείτε στη gallery πώς είναι αυτά τα επικίνδυνα ψάρια:

Το λεοντόψαρο, το εντυπωσιακό... πανκ ψάρι, το οποίο είναι οπλισµένο µε µακριά και µυτερά αγκάθια, παρότι είναι βρώσιµο απελευθερώνει δηλητήριο µε το τσίµπηµά του, που µπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ στον άνθρωπο, ενώ ο λαγοκέφαλος είναι τοξικός και η κατανάλωσή του µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο. «Έχω ξαναπιάσει λαγοκέφαλο, ενώ το λεοντόψαρο το είδα πρώτη φορά, αλλά ήξερα περί τίνος πρόκειται. Ηµασταν µαζί µε τον πατέρα µου. Μόλις το είδα το αναγνώρισα και του είπα να µην το αγγίξει καν» λέει στο «Εθνος» ο Μ. Μουρίκης.

Το λεοντόψαρο (επιστηµονική ονοµασία Pterois miles), το οποίο ενδηµεί στον Ινδικό Ωκεανό, είναι δηµοφιλές έκθεµα τροπικών ενυδρείων, καθώς εντυπωσιάζει µε τους έντονους κόκκινους, κίτρινους και µαύρους χρωµατισµούς, αλλά και την «πανοπλία» του από µυτερά αγκάθια που εκλύουν δηλητήριο. Αυτά αποτελούν τόσο αµυντικό όσο και επιθετικό µηχανισµό, καθώς από τη µία αποτρέπουν δυνητικούς θηρευτές και από την άλλη αιχµαλωτίζουν τα θηράµατα. Η επαφή του ανθρώπου µε τα αγκάθια µπορεί να αποβεί από επώδυνη έως και θανατηφόρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αλλεργικό σοκ. Το λεοντόψαρο ζει σε θερµά νερά και τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει στη Μεσόγειο. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε αρχικά στο Ισραήλ και στη συνέχεια στην Κύπρο, όπου πλέον η παρουσία του θεωρείται µόνιµη, ενώ λεοντόψαρα έχουν αλιευθεί στα νότια παράλια της Τουρκίας και σε ελληνικά νερά, στο Καστελόριζο, στη Ρόδο και αλλού, µε όλο και βορειότερη διείσδυση. Το Καρλόβασι της Σάµου είναι µία από τις βορειότερες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί. Η ψαριά επιφύλασσε πάντως και δεύτερη έκπληξη για τον Μ. Μουρίκη, καθώς έβγαλε και έναν µεγάλο λαγοκέφαλο.