ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γραικού: Με μεθόδους CSΙ και τη συμβολή του ΑΠΘ η Αστυνομία έφτασε στον δολοφόνο

Δολοφονία Γραικού: Με μεθόδους CSΙ και τη συμβολή του ΑΠΘ η Αστυνομία έφτασε στον δολοφόνο
Το αυτοκίνητο του Δημήτρη Γραικού.
EUROKINISSI

Δημήτρης Γραικός: Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού - Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του δράστη - Το μοιραίο ραντεβού του θύματος με τον δολοφόνο του

 

Με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας που είχε εφαρμοστεί και σε έρευνα στο λόφο «Καστά» της Αμφίπολης, εντόπισε η ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ το θαμμένο αυτοκίνητο και την σορό του 59χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού στην αγροτική περιοχή του Ανατολικού Θεσσαλονίκης.

Επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που διαθέτει στην γεωφυσική επισκόπηση του εδάφους, κλήθηκε να συνδράμει στην αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του θαμμένου αυτοκινήτου και η «σάρωση» που πραγματοποίησε στην περιοχή με ειδικές συσκευές υπήρξε καθοριστική στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Δυο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο» όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επικεφαλής της ομάδας , καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, «βρεθήκαμε στο χώρο που μας υπέδειξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε την κάνουμε την έρευνα επειδή η περιοχή λόγω των βροχών είχε μετατραπεί σε βάλτο και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν υποδείξει στους επιστήμονες του ΑΠΘ πέντε συνολικά στρέμματα για τα οποία είχαν υπόνοιες ότι μπορεί να είναι θαμμένο το αυτοκίνητο του θύματος. Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η περιγραφή της Αστυνομίας για το ζητούμενο αντικείμενο ήταν απλή: «Ψάχνουμε ένα θαμμένο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς αυτοκίνητο, στο υπέδαφος της αγροτικής περιοχής».

«Τελικά εφαρμόσαμε έναν συνδυασμό μεθόδων για την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους: Μαγνητική χαρτογράφηση και ηλεκτρική τομογραφία. Μέσα σε πέντε ώρες, εντοπίσαμε έτσι δύο σημεία στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα, αποτυπώσαμε τις συντεταγμένες των δύο αυτών σημείων και ενημερώσαμε τις αρχές. Περισσότερο συνέβαλε η μαγνητική..» ανέφερε ο κ Τσόκας.

Ωστόσο η λύση του μυστηρίου πήρε... παράταση καθώς οι συντεταγμένες του πρώτου σημείου που ερεύνησαν τα σκαπτικά μηχανήματα της Αστυνομίας οδήγησαν στα θαμμένα... μπάζα μιας ολόκληρης οικοδομής. Ήταν, μάλιστα, τόσο πολύ το σίδερο που βρισκόταν μέσα στα μπάζα και κάτω από το χώμα, που οι ερευνητές δεν το περίμεναν. Στο δεύτερο σημείο όμως οι υποψίες βγήκαν αληθινές και το ζητούμενο όχημα εντοπίστηκε, γεγονός που οδήγησε και στην επίλυση της υπόθεσης.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους δρ. Αλ. Σταμπολίδη, δρ. Νεκταρία Διαμαντή, δρ Ηλία Φίκο, τον καθηγητή του Εργαστηρίου Τοπογραφίας του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Σπ. Σπαταλά «μπορούσε με τον εξοπλισμό της» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Τσόκας, «να ερευνήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τα πέντε ή δέκα μέτρα της συγκεκριμένης έρευνας», για την οποία οι ανιχνευτές μετάλλου δεν μπορούσαν, όπως διαπιστώθηκε, να βοηθήσουν. Άλλωστε στο παρελθόν έχει κληθεί να το κάνει κι όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας, σε αρκετές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας η συμβολή της ήταν εξίσου καθοριστική. Είναι όμως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα συμβάλλει στην εξιχνίαση τέτοιας υπόθεσης.

- «CSI...ΑΠΘ;» ρωτήσαμε τον καθηγητή του ΑΠΘ.

- «Θέσαμε την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε στην διάθεση της Αστυνομίας» απάντησε ο κ Τσόκας . «Η ΕΛΑΣ» πρόσθεσε, «και η συγκεκριμένη διεύθυνση που ερευνούσε την υπόθεση διαθέτει υψηλό επίπεδο, επαγγελματισμό κι άτομα που εργάζονται επιστημονικά σε τέτοιο βαθμό που εντυπωσιάζει».

Το μοιραίο ραντεβού με τον δολοφόνο στο στάβλο

Κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 59χρονου Δημήτρη Γραικού, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε την Πέμπτη (30/05) θαμμένο στο χωριό Ανατολικό, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας 46χρονος κτηνοτρόφος.

Δείτε τον κατηγορούμενο:

Το μοιραίο ραντεβού είχε δοθεί στο στάβλο, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σήμερα Παρασκευή (31/05) σε ανακοινώσεις της η Αστυνομία.

«Πρώτα έφτασε στο στάβλο το θύμα και μετά πήγε ο δράστης. Εκεί τον βρήκε, εκεί συναντήθηκαν», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας.

Σύμφωνα δε με την Αστυνομία, για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, «δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος εμπλεκόμενος».

«Η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ. Είχε υποβληθεί το υλικό στην εισαγγελία και την υπόθεση την χειρίστηκε η εισαγγελία», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Σχετικά με το πώς ο δράστης έθαψε το θύμα, είπε: «Άνοιξε στο σημείο μια τρύπα με το σκαπτικό μηχάνημα, έριξε το αμάξι με τον ουρανό προς τα κάτω, έριξε χώμα και πολύ μεγάλο όγκο από ακαθαρσίες».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τις έρευνες:

Η Αστυνομία ξεκαθάρισε και τα κίνητρα του δράστη: «Φαίνεται ότι υπήρχαν οικονομικές διαφορές. Δεν έχει απολογηθεί ακόμα ο δράστης ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στοιχεία ακόμα».

Έχοντας επικεντρώσει την έρευνα στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης, οι Αρχές ζήτησαν τη συνδρομή ομάδας επιστημόνων του ΑΠΘ. Πραγματοποιήθηκε έρευνα του υπεδάφους με τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης. Με αυτό τον τρόπο, βρέθηκε το αυτοκίνητο.

Στην προσπάθεια αυτή, συμμετείχε και ο καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος με τα ίδια μηχανήματα είχε συμβάλλει στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά.

Δείτε τις δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου:

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος ερευνών για τον εντοπισμό 59χρονου ημεδαπού που είχε εξαφανιστεί το Νοέμβριο του 2016 από την περιοχή της Χαλάστρας.

Η υπόθεση αφορά σε ανθρωποκτονία, την οποία εξιχνίασαν, στο πλαίσιο ερευνών, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Αναλυτικότερα, χθες (30-05-2019), αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, έχοντας επικεντρώσει τις έρευνές τους σε αγροτική έκταση του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ζήτησαν τη συνδρομή και τη συνεργασία ομάδας επιστημόνων - ερευνητών του ΑΠΘ για την εξερεύνηση του υπεδάφους με εξειδικευμένη μέθοδο.

Υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση πέραν των ορίων ιδιοκτησίας του δράστη. Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός φορτηγού οχήματος του θύματος σε βάθος και μάλιστα σε θέση ανατροπής.

Εξεταζόμενος ο δράστης, ομολόγησε την πράξη του, ενώ υπέδειξε σημείο πλησίον του ανευρεθέντος οχήματος, όπου είχε ενταφιάσει τη σωρό του εξαφανισθέντα, η οποία εντοπίστηκε και ανασύρθηκε έπειτα από εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε με σκαπτικό μηχάνημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης».

Το αυτοκίνητο του θύματοςEUROKINISSI

Δείτε το σημείο όπου βρέθηκε:

Η σορός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας του 59χρονου, αλλά και να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Κατά την πολύωρη ανάκριση που ακολούθησε ο 46χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε κάποιες οικονομικές διαφορές με τον κτηνοτρόφο και κατά τη διάρκεια συνάντησής τους λογομάχησαν με αποτέλεσμα, υπό συνθήκες που ερευνώνται, ο άτυχος κτηνοτρόφος να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός ο Πάνος Ζάρλας σε τροχαίο - Θρήνος για τον νικητή του Power of love

Κώστας Ευριπιώτης: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» των παιδιών του - Θρήνος για τον αγαπημένο ηθοποιό